Hlavní obsah

V Hrušovanech nad Jevišovkou končí pohádka o veliké řepě, tady vzniká biocukr

Novinky, Vratislav Konečný

Většina zná pohádku o veliké řepě, netušil jsem, že nám ji zanechal Karel Jaromír Erben. Již v útlém věku se děti seznamují s řepou, aniž by věděly, co to je, bulvu znají z obrázku o zástupu lidí a zvířat, na začátku s dědkem myší na konci. Sladkosti ale zná každé, že jim chutná cukr, nevědí.

Foto: Vratislav Konečný

nasype se do cisterny a hurá do světa

Článek

Nejen sůl je nad zlato

Ne nadarmo se cukru říká bílé zlato.

Cukrová řepa se sklízí, aby byla dopravena do cukrovarů, kde se z ní vyrábí produkt protipólový soli. V cukrovarnictví, neboť se řepa vaří, jsme bývali špičkou, továrny na zpracování řepy se stavěly po celém světě.

Vařilo se a dále zproduktovávalo i v nové republice, i po válce jsme okolí válcovali. Teď už cukr vyrábějí mnohé národní či spíše nadnárodní cukrovary kam se podíváte.

Korunní cukr

V Česku je v čele skupina nadnárodní skupina Agrana, jejíž produkty pod značkou Korunní cukr produkují dva závody Moravskoslezských cukrovarů a. s. Menší v Opavě, velevelký, až ohromující fabrika na cukr ve všech podobách, tedy sypký, ne kostkový, vyrábí v Hrušovanech nad Jevišovkou. Řepa se zpracovává moravská.

Jižní Morava je krajem navýsost placatým, málo co z něj vyčnívá. Přesto má dva záchytné výškové body. Pavlovské vrchy a komín hrušovanského cukrovaru.

Kdysi tu stával komorní cukrovar, takových bylo po republice plno, nyní je tu obří komplex. Při vnoření se do výrobní haly zjistíte, že je tu vedro, chvílemi čichově mdlo, kdo je voňavkomilem, ten tu začne lapat po vzduchu a téměř, a to hlavně, liduprázdno.

Cukr ovládá ve výrobě pár lidí

Vše se řídí několik lidí z velína, hlavní je, aby během řepné kampaně byl neustálý přísun bulev do závodu.

Tady se na linkách perou sekají a řežou, lisují, vaří… a na konci padá cukr jak bílý sníh o Vánocích. Dlouhá lajna odchází do zásobníků a posléze k zákazníkům.

Povětšinou z řepy

Zpracovává se pouze řepa s označením bio, čili nejkvalitnější produkt, tady nesmí být žádná chemie.

Od roku 1999 je na českém trhu cukr pod značkou „Korunní cukr“. Sladké produkty zpracovávají Moravskoslezské cukrovary, a. s. Hrušovanský závod jako jediný v České republice zpracovává bio cukrovou řepu, ze které vzniká Biocukr krystal. Korunní cukr na náš trh dodává celkem 20 sladkých produktů. Z cukrové řepy vzniká 15 výrobků, další 3 produkty jsou z cukrové třtiny, 2 produkty jsou z hroznového a ovocného cukru.

Tradiční česká firma má společnou historii s mezinárodní Agranou, která na český trh vstoupila už v roce 1994. Na rakouském trhu Agrana vlastní značku Wiener Zucker – Vídeňský cukr. Společnost se v Evropě specializuje na oblast cukru a škrobu a celosvětově působí v oblasti ovoce.

V Rakousku má značka „Vídeňský cukr“ dlouholetou tradici. Pod stejným konceptem jako Vídeňský cukr byly zavedeny v zemích Slovenska „Korunný Cukor“, u nás „Korunní Cukr“, Maďarska „Koronás Cukor“, Rumunska „Mărgăritar Zahăr“ a Bulharska "Zahira" značky cukru specifické pro své země.

Musí to jít rychle

Po sklizni se při skladování snižuje obsah cukru, zpracování musí být rychlé, aby se dosáhlo co nejvyššího výtěžku cukru.

Řepná kampaň trvá od konce září do poloviny ledna. V tomto období dokáže cukrovar Hrušovany denně zpracovat kolem 4900 tun řepy. Cukrovar v Opavě má kapacitu přes 3000 tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám