Hlavní obsah

V Holasicích se konal pietní akt k výročí osvobození

Novinky, Jiří Smutný

Na náměstí Rudé armády v Holasicích se u pomníku padlých rudoarmějců konal v pondělí 24. dubna pietní akt při příležitosti 72. výročí osvobození obce Rudou armádou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Na vzpomínkové slavnosti se sešel neobvykle vysoký počet lidí. Starostka obce Lenka Ungrová přivítala předsedu Svazu vojenských veteránů České republiky plukovníka Jiřího Peštu, prvního místopředsedu Českého svazu bojovníků za svobodu plukovníka Emila Kulfánka, otce Andreje Petriče z kostela v Afanasjevce, kde byl pokřtěn generál Kozyr, který padl u Rajhradu, představitele Konzulátu Ruské federace v Brně a Velvyslanectví Ruské federace v Praze a další hosty, holasické děti i veřejnost.

Připomněla urputné boje v Holasicích a okolí, které začaly 18. dubna 1945 a trvaly celý týden. Lidské ztráty byly značné, stejně jako hmotné škody. Padlí sovětští vojáci byli pohřbeni v obci a nad jejich hroby byl vybudován památník. Podařilo se to velmi brzy, hotov a slavnostně odhalen byl již v listopadu 1945.

Po projevu položily jednotlivé delegace věnce k pomníku. Otec Andrej Petrič uzavřel vzpomínkovou akci modlitbou a starostka obce poděkováním přítomným za účast. Na úplný závěr vystřelil voják v dobové uniformě tři výstřely na počest padlých bojovníků Rudé armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám