Hlavní obsah

V Hale vítězství v Kelheimu podlehnete mohutnosti prostoru

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starobylý Kelheim stojí na soutoku Dunaje a Altmühlu asi 30 kilometrů od Regensburgu. Je vstupní branou ke světoznámému klášteru Weltenburgu na Dunaji, na druhé řece zase třeba k hradu Prunn, kde se našly rukopisy Písně o Nibelunzích. Městu dominuje Michelberg s velkolepou Halou vítězství.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kelheimem se projdete za chvíli, památky jsou v centru, františkánský klášter, další místní lákadlo, nemůžete minout, návštěva stojí za to a pak vzhůru na Michelberg.

Moc se nezapotíte, cesta je mírná, po zhruba čtvrthodině se před vámi objeví kolosální stavba. Autem se dá přijež z druhé strany, tam je také pokladna, restauračka a prodejna suvenýrů s infocentrem. Takže rychle pro vstupenku a  zpět.

Halu postavili na velké louce, v polovině 30. let minulého století tu bavorští náckové pořádali obří pochodňové slavnosti. Pro své snění o světovládě si nemohli vybrat vhodnější místo.

Oslava vítězství nad Napoleonem

Král Ludvík I. Bavorský dal tuto monumentální kruhovou stavbu (1842-1863) postavit známým mnichovským stavitelem Leo Klenzem na památku osvobozovacích válek proti Napoleonovi.

Vstupní brána a štíty bohyň vítězství uvnitř jsou z bronzu a byly odlity z ukořistěných francouzských děl. Obrovský prostor je uvnitř prázdný, vše zdůrazňuje 34 ženských postav z bílého kararského mramoru. Mezi nimi jsou jména jednotlivých bitev s Francouzi.

Působivé ve stavbě je hlavně světlo pronikající okny v kupoli a posouvající se po mramorové podlaze a stěnách podle toho, kde stojí slunce. V prostoru se ztratíte, budete zrnkem na podlaze času.

Slavnostně stavbu otevřeli  18. října 1863 u příležitosti 50. výročí bitvy u Lipska. Třicet čtyři bohyně symbolizují stejný počet států, které v roce 1815 založily Německý spolek. Půdorys stavby je osmnáctiboký polygon s 18 sochami z dunajského vápence, téměř 6 metrů vysokými. Představují německé kmeny.

Pětačtyřicet metrů vysoká stavba, se schodištěm 60 metrů, má vynikající akustiku, z ochozu je nádherný panoramatický rozhled na soutěsku Dunaje, Kelheim, na řeku Altmühl. Z ochozu pod kopulí je skvělý výhled. Nedaleko odtud, asi 30 kilometrů,  je známý archeopark Altmühltal zahrnujícící dobu od lovců mamutů po Římskou říši. Všude jsou perfektní cyklostezky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám