Hlavní obsah

V galerii dobříšského zámku jsou k vidění originální pohlednice Alfonse Muchy

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Slovanská epopej v Národní galerii nebo plakáty ze sbírky tenisty Ivana Lendla v Obecním domě. Díla Alfonse Muchy vystavují od začátku srpna také na zámku Dobříš. Sbírka originálních pohlednic slavného secesního malíře tvoří novou výstavu v Galerii JCM.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Kolekci 109 originálních pohlednic zapůjčil na zámek Dobříš sběratel a obdivovatel Muchovy tvorby Bedřich Gloss

Článek

Kolekci 109 pohlednic zapůjčil na zámek Dobříš sběratel a obdivovatel Muchovy tvorby Bedřich Gloss. „Už od dětství jsem vnímal jeho díla všude kolem sebe. Později jsem začal objevovat krásu secesních žen a začal se o autora hlouběji zajímat,“ říká Gloss.

Sbírku pohlednic dával dohromady šest let a tvoří ji výhradně originály. Jednotlivé kusy shání autor na aukcích uměleckých předmětů, občas mu nějaký pohled přinese i jiný sběratel.

Garancí světové kvality je také hodnota sbírky

Vystavené pohlednice jsou převážně z let 1897–1922 a většina z nich vytváří série jako například čtvero ročních období nebo lunární měsíce. „Expozici také doplňuje několik kreseb Alfonse Muchy ve větším formátu, návštěvníci uvidí mimo jiné plakát k VIII. všesokolskému sletu v Praze,“ podotýká Gloss.

Sám autor sbírky považuje za nejzajímavější kousek kolekce menu pro Möet et Chandon. „Vždyť která jiná firma se dnes může pochlubit tím, že má udělané menu či reklamu na zakázku od malíře velikosti Alfonse Muchy,“ vysvětluje Gloss.

Výstava v Galerii JCM je určena hlavně sběratelům, prohlédnout si ji ale mohou i ostatní návštěvníci zámku Dobříš. Pro ty, kteří zrovna neholdují umění, může být garancí dobré kvality hodnota celé sbírky. „Přibližně ji můžeme stanovit na 1,7 miliónu korun,“ uvedl autor.

Kolekce pohlednic od Alfonse Muchy byla v uplynulých letech vystavena také v Brně či v Hradci Králové. Poslední výstava proběhla tento rok v Galerii Moderna v Praze na Masarykově nábřeží. Galerie JCM zámku Dobříš hostí sbírku od srpna do konce září. Otevírací doba je od 10 do 17 hodin a jednotné vstupné do Galerie JCM je 40 Kč.

Sobota na zámku Dobříš: Od ryb za Muchou

Výstava pohlednic Alfonse Muchy bude v Galerii JCM k vidění také v sobotu 3. srpna, kdy se na zámku Dobříš uskuteční třetí ročník celodenní akce Rybí hody.

„Degustování ryb a učení se rybářským technikám si tak návštěvníci mohou ozvláštnit i o umělecký zážitek,“ pozvala na akci Marika Kokešová z Návštěvního centra zámku Dobříš.

Reklama

Výběr článků

Načítám