Hlavní obsah

V Domažlicích se budou jízdní kola značit syntetickou DNA 

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domažlicích se v srpnu rozjel projekt Forenzní identifikační značení jízdních kol prostřednictvím syntetické DNA. Domažličtí strážníci během uplynulých dvou víkendů speciálně označili desítky bicyklů.

Foto: Město Domažlice

Všechna syntetickou DNA označená jízdní kola jsou zaregistrována v databázi Městské policie Domažlice a v Národní databázi REFIZ.

Článek

První tři desítky zájemců z celkových sta zaregistrovaných byly pozvány do areálu dětského dopravního hřiště v Domažlicích v sobotu 22. srpna. V sobotu 29. srpna probíhalo druhé kolo a označeno bylo dalších 25 kol.

„Značili jsme jak běžná horská kola, tak sjezdová, vyrobená na zakázku nebo silniční speciály v hodnotě desítek tisíc korun. Označeno bylo i jedno elektrokolo,” informoval strážník Městské policie Domažlice Kamil Veverka.

A jak přesně takové značení probíhá? „Samotná aplikace se provádí nátěrem roztoku na deseti místech kola. Mikrotečky o velikosti jednoho milimetru v sobě nesou jedinečný kód DataDotDNA technologie. Jsou obsaženy v roztoku lepidla a ultrafialové složky, takže je lze vidět jen pod ultrafialovým světlem,” vysvětlil Veverka a dodal, že každý zájemce o značení musí předložit doklad totožnosti a také doklad o koupi jízdního kola. Proces označení jednoho jízdního kola potom trvá zhruba 30 minut. Kolo je také detailně vyfotografováno a popsáno.

Všechna syntetickou DNA označená jízdní kola jsou zaregistrována v databázi Městské policie Domažlice a v Národní databázi REFIZ, což v případě krádeže usnadňuje identifikaci.

Na projekt získala Městská policie Domažlice dotaci z Programu prevence kriminality na rok 2015 vyhlášeného Ministerstvem vnitra ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám