Hlavní obsah

V Dolních Vilémovicích je k vidění výstava inspirovaná Operací Antropoid

Novinky, Jana Pavlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží byla v 4. prosince otevřena výstava inspirovaná Operací Antropoid v Dolních Vilémovicích. V prostorách obecního úřadu ji nainstaloval autor výstavy Ivan Vápenka. Vernisáže se zúčastnili významní hosté, nechyběli ani příbuzní z rodiny Jana Kubiše.

Článek

V loňském roce Ivan Vápenka připravil výstavu Od Mnichova k atentátu spolu s doprovodnou výstavou Operace Antropoid ve světle II. národního odboje ve filatelii v Praze 8. Nyní až do konce února je k vidění právě v rodišti Jana Kubiše, přímého účastníka atentátu na R. Heydricha v roce 1942.

Jsou zde k vidění tiskové archy původních známek, pamětní listy k odhalení Pomníku Operaci Antropoid. Za skvost výstavy považuje sám autor dioráma s maketou zachycující moment atentátu. Figurky zakoupil v Itálii a maketu sám sestavil.

Zajímavé bylo prohlédnout si i album, které přinesl člen rodiny Jiří Dusík. Jde o fotografie, které sám Jan Kubiš do alba při působení v zahraničí vlepoval. Album bylo pozůstalým zasláno právě z Londýna a je v držení rodiny dodnes.

Celá akce proběhla na podporu veřejné sbírky, kterou obec vyhlásila na obnovu rodného domu Jana Kubiše se záměrem předat příští generaci jeho odkaz v důstojně zrekonstruovaném prostoru nového muzea. Podle slov hostů je to velká výzva a zároveň obrovský úkol, na který obec bude potřebovat nemalé finanční prostředky.

Milou událostí nadcházejícího roku bude avizovaný slavnostní akt. Npor. Karel Hanák, velitel pěší roty aktivních záloh sdělil, že jednotka ponese se ctí jméno hrdiny plukovníka Jana Kubiše. Slavnostní předání čestného názvu pěší rotě AZ AČR se uskuteční právě v Dolních Vilémovicích 24. června 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám