Hlavní obsah

V Dobrušce se narodil nový hudební festival

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do posledního místečka zaplněný kostel sv. Václava přivítal v neděli 25. září večer houslového virtuosa Václava Hudečka s komorním orchestrem Barocco sempre giovane, v jejichž podání zazněl slavný cyklus Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Tímto koncertem byl zahájen první ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, v jehož rámci se v Dobrušce uskuteční postupně šest koncertů předních českých a zahraničních umělců. Hudba tak rozezní nejen kostel sv. Václava, ale i kostelík sv. Ducha, kde se koncerty zatím nepořádaly, dále také vloni zrekonstruovanou synagogu a velký sál Společenského centra.

Pořadatelem festivalu, který se hlásí k odkazu dobrušského rodáka, vlastence a hudebního skladatele Františka Vladislava Heka, jehož autobiografie se stala předlohou literárního i televizního zpracování, je MAS Pohoda venkova ve spolupráci s městem Dobruška a Dobrušskou klasikou. Záštitu nad  ním převzala řada osobností ze světa kultury i politiky.

Festival umožní posluchačům nejen zážitky z tradičních skladeb vážné hudby, ale dává také podněty k tvorbě nových kompozic, a proto bude každý rok uvedena světová premiéra soudobné skladby. Vedle toho bude také udělována cena festivalu za neobyčejný přínos regionu a činnost v oblasti kultury.

Umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda, jeden z nejúspěšnějších varhaníků mladé generace, je přesvědčen, že: "Byla založena tradice, z které si budeme odnášet ty nejpříjemnější pocity."    

Reklama

Výběr článků

Načítám