Hlavní obsah

V dílnách zlínského divadla vzniká svitovská brána v dějinách času

Novinky, Hana Vondrášková

Premiéra inscenace Baťa Tomáš, živý v režii Doda Gombára čeká Městské divadlo Zlín 13. prosince. Už nyní ale vznikají v jeho dílnách originální kulisy, které budou v inscenaci sehrávat důležitou úlohu.

Foto: Hana Vondrášková

Bránu nyní upravují v malírně zlínského divadla.

Článek

Největším scénickým prvkem je svitovská brána v dějinách času, která má včetně portálů rozměr 11 metrů na šířku, 4,5 metrů do hloubky a 6 metrů na výšku. Bránu nese šest sloupů jako ve Svitu a je dvoupodlažní. Váha celé její konstrukce bude asi 1,5 tuny.

Vyrábí se z různorodého materiálu: sloupy jsou z plastového odpadního potrubí o průměru 40 cm, podlahy zase z desek ze smrkového dřeva a nejmohutnější část tvoří železná jaklová konstrukce o celkové váze asi 1000 kg.

Kromě brány vznikají v prostorách pomocné budovy zlínského divadla další artefakty, které budou jednak na pohyblivých základnách doplňovat baťovské prostředí a zároveň poslouží režii konkretizovat a posouvat děj.

Autorem výtvarného návrhu scény je Lucie Labajová, rodačka z Mostů u Jablunkova. V Městském divadle Zlín není poprvé. V minulosti zde vytvořila zajímavou a odvážnou kostýmní výpravu ke hře Merlin aneb Pustá zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám