Hlavní obsah

V den státního svátku v Klatovech zazpívá operní pěvkyně Dagmar Pecková v doprovodu Jana Kučery

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V neděli 28. října od 19 hodin v kulturním domě v Klatovech vystoupí světoznámá operní pěvkyně Dagmar Pecková. V písňovém recitálu ji doprovodí Jan Kučera. Hostem večera bude Vít Petrášek, který zahraje na violoncello. Koncert pořádá Městské kulturní středisko Klatovy.

Foto: ilustrační foto z archivu Dagmar Peckové

V den státního svátku v Klatovech zazpívá operní pěvkyně Dagmar Pecková

Článek

Koncert ke 100. výročí založení republiky

„Považuji za velký úspěch, že Dagmar Pecková vystoupí v Klatovech. Termín jsme ladili s jejím managementem skoro dva roky předem. Nebyl problém pozvat operní pěvkyni do Klatov, obzvlášť když se dozvěděla, že jde o koncert ke 100. výročí založení republiky. Dagmar Pecková u nás vystoupí premiérově a bylo pro mě příjemné slyšet, že se na naše publikum velmi těší,” uvedla ředitelka Městského kulturního střediska v Klatovech Ing. Věra Schmidová.

„Vážím si jí jako světoznámé operní umělkyně, která se vždy hrdě hlásila k tomu, že je Češka a realizovala i v Čechách velmi zajímavé hudební projekty. Navíc Dagmar Peckovou doprovodí Jan Kučera, hudební skladatel, dirigent a klavírista, který má úzký vztah ke Klatovům. Narodil se tu (11. října 1977) a své dětství strávil v Železné Rudě. A právě 28. října zde zazní v premiéře jeho nová skladba. Jan Kučera (od roku 2015 šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru) se rovněž těší, že se potká po delší době s klatovským publikem, ve kterém má i své příbuzné a známé,” řekla Věra Schmidová.

„I další vystupující, Vít Petrášek (sólista, komorní hráč), který zahraje na violoncello, má úzký vztah k Šumavě. Jezdí tam již léta na chalupu a miluje rázovitost nejen krajiny, ale i místních obyvatel. Hlavně paní Pecková je opravdu „Pecka", kdo ji neslyšel na živo zpívat, neuvěří, jaký náboj její koncerty mají a s jakým nasazením zpívá,” dodala Věra Schmidová.

V PROGRAMU ZAZNÍ:

Leoš Janáček: Výběr písní z Moravské lidové poezie

Antonín Dvořák: Klid lesa – pro violoncello a klavír

Jan Kučera: Kam jde cesta? (Světová premiéra písňového cyklu složená přímo pro koncert v rodném městě Jana Kučery)

Antonín Dvořák: V národním tónu

Jan Kučera: Improvizace na národní písně zvolené publikem

Vítězslav Novák: Melancholické písně o lásce

Koncert ke státnímu svátku se koná za podpory Ministerstva kultury a Plzeňského kraje. Délka písňového recitálu: 90 minut. Cena vstupenky 250 – 300 Kč. Předprodej vstupenek - www.mksklatovy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám