Hlavní obsah

V Chemnitzu otevírají mimořádnou výstavu nazvanou Sasko Čechy 7000. Láska, žal a vzdušné zámky

Novinky, Vratislav Konečný

České území bylo spjato se okolními zeměmi víc, než si myslíme. Hlavně za Přemyslovců mapa vypadalo jinak, než ji známe nyní. Například Koenigstein byla jedna z přemyslovských pevností. O vazbách Čech a Saska vypovídá mimořádná výstava v Chemitzu, otevřená od pátku ve státním muzeu.

Foto: Národní knihovna ČR

Vyšehradský kodex

Článek

Výstava prezentuje zásadní objekty archeologie a kulturních dějin obou regionů a nabízí exkluzivní pohled na významné umělecké poklady Čech a Saska a jejich vztahy od doby kamenné po současnost.

Sousedé v dobrých i zlých časech 

Čechy a Sasko spojuje více než jen společná hranice. Rozmanité a dynamické dějiny vztahů obou regionů vypráví o vazbách, konfliktech i smíření, o lásce i sporu, o přátelství i vyloučení, ale také o vzdušných zámcích. Umožňuje pochopit, proč si jsou Sasko a Čechy na jedné straně tolik blízké a na druhé tolik vzdálené.

Výstava SASKO ČECHY 7000 představuje nejvzácnější objekty z archeologie a kulturních dějin obou regionů a nabízí exkluzivní pohled na význačné umělecké poklady Čech i Saska.

Není to ale jen expozice mrtvých předmětů. Představuje muže a ženy, nositelé a nositelky politických rozhodnutí, představitele církve, intelektuály, vojáky, řemeslníky a umělce, ty, kdo navazují, pěstují, zpečeťují, přerušují a občas zavrhují vztahy, aby pak následně vždy přece jen znovu navázal přetrženou niť.

Výstava byla vytvořena ve spolupráci s Národní galerií Praha. K výstavě je vytvořen 560stránkový dvojjazyčný katalog 

Reklama

Výběr článků

Načítám