Hlavní obsah

V Chemnitzu otevírají mimořádnou výstavu nazvanou Sasko Čechy 7000. Láska, žal a vzdušné zámky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České území bylo spjato se okolními zeměmi víc, než si myslíme. Hlavně za Přemyslovců mapa vypadalo jinak, než ji známe nyní. Například Koenigstein byla jedna z přemyslovských pevností. O vazbách Čech a Saska vypovídá mimořádná výstava v Chemitzu, otevřená od pátku ve státním muzeu.

Foto: Národní knihovna ČR

Vyšehradský kodex

Článek

Výstava prezentuje zásadní objekty archeologie a kulturních dějin obou regionů a nabízí exkluzivní pohled na významné umělecké poklady Čech a Saska a jejich vztahy od doby kamenné po současnost.

Sousedé v dobrých i zlých časech 

Čechy a Sasko spojuje více než jen společná hranice. Rozmanité a dynamické dějiny vztahů obou regionů vypráví o vazbách, konfliktech i smíření, o lásce i sporu, o přátelství i vyloučení, ale také o vzdušných zámcích. Umožňuje pochopit, proč si jsou Sasko a Čechy na jedné straně tolik blízké a na druhé tolik vzdálené.

Výstava SASKO ČECHY 7000 představuje nejvzácnější objekty z archeologie a kulturních dějin obou regionů a nabízí exkluzivní pohled na význačné umělecké poklady Čech i Saska.

Není to ale jen expozice mrtvých předmětů. Představuje muže a ženy, nositelé a nositelky politických rozhodnutí, představitele církve, intelektuály, vojáky, řemeslníky a umělce, ty, kdo navazují, pěstují, zpečeťují, přerušují a občas zavrhují vztahy, aby pak následně vždy přece jen znovu navázal přetrženou niť.

Výstava byla vytvořena ve spolupráci s Národní galerií Praha. K výstavě je vytvořen 560stránkový dvojjazyčný katalog 

Reklama

Výběr článků

Načítám