Hlavní obsah

V Českém Krumlově zahrají na počest Jana Dismase Zelenky

Novinky, Aneta Zachová

V dalším festivalovém týdnu zahraje v Českém Krumlově barokní soubor Collegium 1704, hudební maniaci předvedou Bachovu hudbu v netradičním pojetí a v sobotu 2. srpna zazpívá na festivalu Vojtěch Dyk a řada českých kapel.

Foto: archiv MHF

Collegium 1704 v čele s Václavem Luksem zahrají na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově.

Článek

Mezinárodní hudební festival má před sebou svůj třetí týden. V předchozích dnech se v Českém Krumlově představil například operní pěvec Jonas Kaufmann, jeden z nejvýznamnějších českých houslistů Ivan Ženatý či maďarští umělci vystupující v souboru Gypsy Virtuoso Orchestra.

Nyní je na programu barokní koncert k poctě Janu Dismasu Zelenkovi, Bach v teniskách či baskytarou a v neposlední řadě večer zasvěcený české hudbě.

Ve čtvrtek 31. července vystoupí na hudebním festivalu v Českém Krumlově Collegium 1704. Pražský barokní orchestr se svým vokálním ansáblem založil Václav Luks, který je uznávaný ve světě nejen jako vynikající hráč, ale především jako výjimečný dirigent.

V současné době je jeho soubor Collegium 1704 residenčním tělesem Svatováclavského festivalu v Ostravě a pravidelně hostují na předních evropských festivalech. V Českém Krumlově zahrají na počest Jana Dismase Zelenky, jednoho z nejvýznamnějších skladatelů českého vrcholného baroka. Společně s harmonickou atmosférou českokrumlovského zámeckého divadla tak celé vystoupení slibuje nezapomenutelný zážitek s barokní hudbou.

O den později se mohou posluchači těšit opět na barokní hudbu, tentokrát však v naprosto odlišném provedení. Jedinečný koncert Bach goes Samba and Tango - „Bach v teniskách či s baskytarou" představí baroko okořeněné latinskoamerickými rytmy.

Za unikátním projektem stojí komorní soubor The Classical Music Maniacs, jehož cílem interpretovat klasickou hudbu spojenou s jazzem a lidovou hudbou. Komorní smyčcový ansámbl The Classical Music Maniacs tvoří dvanáct hudebníků a o vznik tohoto ojedinělého hudebního tělesa se postaral houslista a koncertní mistr Slovenské filharmonie Jarolím Emmanuel Ružička.

Třetí koncert tohoto festivalového týdne bude patřit české hudbě. Sobotní celovečerní program odstartuje vystoupením dechové skupiny Jižani. Hudebních nástrojů se následně chopí Big Band Gustava Broma a sólového pěveckého doprovodu se ujme Dasha, Ondřej Ruml, Dáša Zázvůrková či Andrea Zimányiová.

Příznivce tradiční české muziky zajisté potěší dudáci ze Strakonic a v pozdních hodinách nastoupí na scénu Vojtěch Dyk a B-Side Band. Český večer v Pivovarské zahradě pak uzavře cimbálová muzika Jiřího Janouška. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám