Hlavní obsah

V červnu oživí Přerov pestré barvy a tóny folklorního festivalu V zámku a podzámčí

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už po dvanácté ožije Horní náměstí v Přerově barvami folkloru. V pátek 8. a v sobotu 9. června se uskuteční další ročník folklorního festivalu V zámku a podzámčí, jehož pořadatelem je Folklorní soubor Haná Přerov, z. s. a hlavním spolupořadatelem Muzeum Komenského v Přerově, p. o.

Foto: Jitka Hanáková

Folklorní festival V zámku a podzámčí

Článek

Na co se mohou návštěvníci letos těšit? Na páteční večer je přichystaný festivalový program, který bude dýchat skutečnou exotikou. Nádvoří přerovského zámku rozezní nádherné melodie gruzínských lidových písní v podání souboru Haeri a kozácké a ruské lidové písně představí soubor Kozáci Vltavy.

Arménské, perské, uzbecké i afghánské tance přivezou do Přerova tanečnice souboru Šírín Dance. Konečný počet vystupujících souborů není ještě uzavřen, je tedy pravděpodobné, že se diváci dočkají ještě nějakého překvapení.

Pestrá přehlídka různých folklorních souborů čeká návštěvníky rovněž během hlavní části festivalového programu, která proběhne v sobotu 9. června na Horním náměstí od 13.00 do 18.00 hodin. Představí se zde soubory Kolovrat z Nitry, Javorník z Brna, Vonička ze Zlína a Dúbravěnka z Dubňan.

Pořad také doplní jednotliví dětští zpěváčci, výherci pěvecké soutěže O zámecký klíč, za doprovodu přerovské cimbálové muziky Primáš. Také zde vystoupí i některé soubory z pátečního večera. Tečkou za festivalovým pořadem bude vystoupení dechového orchestru Haná.

Festival tradičně doplňuje řada doprovodných akcí. Na sobotu 2. června je přichystán na nádvoří přerovského zámku pořad věnovaný 115. výročí narození významného přerovského rodáka a folkloristy MVDr. Aloise Běhala. Týden před zahájením festivalu bude probíhat vzdělávací program pro děti mateřských škol a nižších stupňů základních škol.

Také během vlastního festivalu si děti přijdou na své. Budou pro ně přichystány soutěže, různá dětská vystoupení i loutkové divadlo. Festival tradičně zakončí posezení u cimbálu s CM Primáš, CM Okybača a řadou dalších.

Informace o chystaných akcích a jejich termínech můžete sledovat na Facebooku FS Haná Přerov nebo na www.hanaprerov.cz

Další informace: MVDr. Tomáš Barbořík, tel.: 731 408 882

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám