Hlavní obsah

V centru Ostravy bude slavnostně odhalena pamětní deska Jaroslavu Vogelovi

Novinky, Robert Rohál

U příležitosti výročí narození Jaroslava Vogela, jedné z nejvýznamnějších osobností meziválečné Ostravy, bude 11. ledna v 15 hodin odhalena jeho pamětní deska.

Foto: archiv NDM Ostrava

Jaroslav Vogel.

Článek

Jaroslav Vogel byl dirigentem, skladatelem a vynikajícím organizátorem kulturního života. Ve 30. letech v Ostravě neexistovala jediná vysoká škola, hlavním střediskem kultury bylo místní divadlo a spolky, které byly financovány technickou inteligencí a učiteli.

Jaroslav Vogel i v těchto podmínkách napomohl tomu, aby byla Ostrava vnímána jako moderní průmyslové město, které je otevřené tomu nejlepšímu ze světa umění a kultury.

Během svého šéfování ostravské opeře učinil z Ostravy významné středisko soudobé evropské hudby, kam na jeho pozvání přijely takové osobnosti jako Paul Hindemith, Igor Stravinskij nebo Sergej Prokofjev. Na tuto tradici navazuje současná dramaturgie opery Národního divadla moravskoslezského (NDM), která díla Hindemitha (Cardillac) a Stravinského (Život prostopášníka) úspěšně inscenovala a operu Sergeje Prokofjeva (Ohnivý anděl) uvede v sezóně 2014/2015.

Jaroslav Vogel spolupracoval s umělci světového renomé, jako byl Rudolf Firkušný nebo Rafael Kubelík, a je také autorem první monografie o Leoši Janáčkovi, která byla a stále je překládána do mnoha světových jazyků. Také v tomto směru je patrná návaznost současného aktuálního repertoáru opery NDM, kde najdeme vrcholné dílo Leoše Janáčka Káťa Kabanová či aktuálně dvě exkluzivní koncertní provedení opery Věc Makropulos s Evou Urbanovou v titulní roli.  

Autorem pamětní desky z nerezové oceli, realizované za podpory Nadace LANDEK Ostrava, je výtvarník Vladimír Kotek. Ve 30. letech minulého století žil Jaroslav Vogel v Ostravě v ulici Na Hradbách 23, proto bude pamětní deska umístěna právě na tomto domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám