Hlavní obsah

V bruntálském muzeu usilují o to, aby se k nim lidé rádi vraceli

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum v Bruntále, které sídlí v pohádkově romantickém zámku, se stará o tři významné památky. Bruntálský zámek je přístupný celoročně, v úterý 2. dubna se po zimě otevřou brány hradu Sovince a Kosárny v Karlovicích ve Slezsku.

Foto: archiv Muzeum Bruntál

Zámecká knihovna

Článek

„Takže od dubna budou všechny naše objekty opět plně přístupné. Pro novou návštěvnickou sezonu jsme připravili několik novinek, které se týkají hlavně rodin s dětmi. Jednou z nich jsou prohlídky pro práčata na hradě Sovinci, což je prohlídkový okruh určený nejmladším návštěvníkům. Další Baby Friendly aktivity chystáme na všech třech spravovaných objektech v průběhu celého roku,“ uvedla ředitelka Muzea v Bruntále Jitka Koščáková.

Komentované prohlídky se konají denně mimo pondělky od 9 do 16 hodin vždy v hodinových intervalech.

První velká letošní akce na Sovinci s názvem První salva se uskuteční o víkendu 6. a 7. dubna. Bohatý program sestává z řady mušketýrských a šermířských vystoupení i prezentace Javornické dělostřelecké gardy. Představí se oblíbený sokolník a slavnostně bude zahájena výstava plastik uměleckého kováře Michala Ptáčka.

Dva další dubnové víkendy se vztahují k svátkům jara – Velikonocům. V sobotu 13. dubna mohou lidé na Zámku v Bruntále navštívit tradiční jarmark, na němž si nakoupí velikonoční výzdobu, nebo si ji sami vyrobit v kreativních dílničkách. Jarmark doprovodí hudební a divadelní vystoupení.

Na akci Velikonoce na Sovinci od 19. do 22. dubna jsou připraveny tematické prohlídky s průvodcem, během nichž zazní zajímavé informace o historii hradu i o velikonočních zvycích. Na pátém nádvoří se po všechny tři dny prodlouženého víkendu utkají šermíři, chybět nebudou taneční a divadelní představení.

Zajímavé expozice najdou návštěvníci v dřevěném objektu Kosárny v Karlovicích ve Slezsku, kde se od roku 1725 vyráběly kosy, dráty a jiné zemědělské nářadí. Roubený patrový dům pravděpodobně ze 17. století postupně získal současný vzhled v letech 1754 a 1922.

V přízemí se nachází výměnek, skládající se z ložnice a obývacího pokoje, v 1. patře pánský myslivecký pokoj s pracovnou a kuchyně. Ve 2. patře objektu je instalována lesnická expozice o pěstování a ochraně lesa i historii lesnictví. Ukázku o životě a práci na vesnici v minulosti doplňuje výstavka zemědělského nářadí a náčiní ve stodole.

„Během roku organizujeme kromě běžných prohlídek historických objektů i řadu výstav, koncertů, kulturních akcí, jarmarků, přednášek či příměstských táborů pro děti. Zábavu si u nás najde prostě každý. Cílem je vytvořit takový program, aby se k nám lidé vždycky rádi vraceli,“ dodala Jitka Koščáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám