Hlavní obsah

V brněnské vile Stiassni pokřtili nového průvodce po architektuře

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 9. ledna v 17 hodin pokřtil prof. Ivan Ruller za účasti autorů a téměř stovky hostů v přednáškové budově v areálu vily Stiassni nového průvodce po architektuře Brna první poloviny 20. století.

Foto: Muzeum města Brna

Ulice Schodová v Brně (dobový snímek)

Článek

Nakladatelství Paseka vydalo v závěru roku 2016 knihu Brno moderní: velký průvodce po architektuře 1890 – 1948. Kniha volně navazuje na předchozí řadu průvodců moderní Prahou od historika Zdeňka Lukeše. Autorský kolektiv Renata Vrabelová, Vladimír Šlapeta a Petra Svobodová doplnil působivé černobílé fotografie Pavla Hrocha stručnými texty se základními umělecko-historickými informacemi.

„Znám knihy o architektuře 19. století a jiné o stavbách 20. století, tato kniha ideálně propojuje Brno secesní s Brnem funkcionalistickým,” řekl architekt Ivan Ruller a popřál knize hodně štěstí v cestě za čtenáři.

Fotograf Pavel Hroch se na křtu podělil o své nadmíru pozitivní zážitky s tradiční pohostinností Brňanů, kteří ho na lovu za nejlepšími záběry nejen pouštěli do svých domovů, ale často mu nabízeli čaj, kávu či výborný štrůdl. 

Čtenář se v knize seznámí nejen se slavnou etapou výstavby Brna funkcionalistického (vily v Pisárkách a Černých Polích včetně vily Tugendhat, vilová kolonie Nový dům), ale s neméně zásadním rozvojem města v období secese, kdy v Brně vznikaly celé nové ulice lemované nájemními domy v historizujícím či secesním slohu (ulice Schodová a Nová – dnes Lidická).

Kniha je členěná do kapitol podle jednotlivých brněnských čtvrtí s přehlednými mapami, takže může plnit svoji průvodcovskou roli i v „terénu“. Průvodce je určen především pro návštěvníky Brna či zájemce o brněnskou historii, kteří se tak seznámí s významnými veřejnými a privátními stavbami, jež v Brně v první polovině 20. století vznikly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám