Hlavní obsah

V Brně můžete studovat na restaurátora. II. kolo přijímacího řízení je za dveřmi

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem příštího týdne se blíží uzávěrka pro podání přihlášek k II. kolu přijímacího řízení na Vyšší odbornou školu restaurátorskou. Vybrat si můžete z oborů: Konzervování a restaurování keramiky a Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Oba studijní obory jsou tříleté s denní formou vzdělávání, zakončené absolutoriem. Výuka se zaměřuje na záchranu keramických artefaktů a maleb.

Předměty, jejichž zrestaurováním se vrací jejich historická a estetická hodnota, poskytují škole převážně muzea, archeologické společnosti i soukromí majitelé.

Studenti pracují převážně na historických originálech, a mají tak jedinečnou příležitost seznámit se s řadou vzácných objektů, které zdobí depozitáře uměleckých sbírek.

Výuka je provázaná i s dalšími odbornými předměty, které jsou součástí učebního plánu. Příkladem jsou základy fotografování, kdy student provádí odbornou obrazovou dokumentaci všech fází restaurátorského postupu, nebo dějiny umění a dějiny řemesla.

Stáže v zahraničí

Ve výtvarné přípravě si uchazeč prohlubuje talent modelováním, kreslením a malováním. V cizím jazyce si zase studenti osvojují odbornou slovní zásobu prací s cizojazyčnými odbornými texty a literaturou. Studium je obohaceno poznávacími zájezdy, a to jak zahraničními tam tuzemskými, i odbornými exkurzemi. Velkou premisou jsou školou placené zahraniční odborné praxe v restaurátorských ateliérech (Anglie, Francie, Polsko, Německo a Rakousko).

Co může škola nabídnout studentům? Na to má zástupce ředitele Petr Polášek jasnou odpověď: „V první řadě nabízíme kvalitní vzdělání, pak školu v centru Brna s unikátními, mimochodem nově zrekonstruovanými, restaurátorskými ateliéry. Absolvování dvou až čtyřměsíční odborné praxe, která je stále častěji díky financování z evropských fondů praktikována v zahraničí. Důležitou novinkou je, že současní uchazeči budou mít možnost po absolvování naší Vyšší odborné školy restaurátorské získat během jednoho roku bakalářský titul v navazujícím vysokoškolském studiu, které připravujeme v rámci tzv. prostupnosti s Masarykovou univerzitou.“

Zvažujete-li, že byste rádi studovali na Vyšší odborné škole restaurátorské, pak stačí vyplnit a podat přihlášku. Čas na to máte do 16. srpna. Za necelé dva týdny, 27. a 28. srpna, proběhne přijímací řízení, a to na obory Konzervování a restaurování keramiky a Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik. Více se dozvíte na webových stránkách (www.vosrbrno.cz) nebo na facebookovém profilu školy (www.facebook.com/vosr.brno).

Reklama

Výběr článků

Načítám