Hlavní obsah

V břeclavském Městském muzeu a galerii představí Igráček dva významné fenomény z minulosti

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Igráček na sebe vzal podobu Jana I. Josefa z Lichtenštejna a Vrchního průvodčího osobních vlaků Severní dráhy císaře Ferdinanda. Obě dvě figurky, které speciálně pro Břeclav vyrobil Miroslav Svoboda, mohou návštěvníci obdivovat spolu s dalšími od 8. června do 30. srpna v Městském muzeu a galerii.

Foto: Kateřina Goroškov, Marketing a PR specialista, EFKO
Článek

„Návštěvníci na výstavě zhlédnou průřez tvorby nyní již legendárních figurek Igráčků, a pak i speciální figurky, vytvořené pouze pro naši výstavu. Pro originální ztvárnění historických osobnosti byly vybrány ty, které přímo souvisí s naším městem,“ uvedla Mgr. Silvie Vymyslická, zástupkyně ředitele, vedoucí úseku Muzeum a galerie.

„V dalších objektech Městského muzea a galerie Břeclav lze navštívit stálé expozice i krátkodobé výstavy. Jedná se o břeclavskou synagogu, Lichtenštejnský dům, zámeček Pohansko a pavilon v městském parku. Další informace návštěvníci naleznou na našich internetových stránkách www.muzeumbv.cz,“ dodala Silvie Vymyslická.

„Břeclav má v podstatě dva významné fenomény své minulosti, které ji dostatečně charakterizují, a to železnici a rod Lichtenštejnů. V prvním případě jsem se snažil získat podklady pro co nejstarší zpodobnění železničáře, a protože trať přes Břeclav provozovala od roku 1839 společnost Severní dráha císaře Ferdinanda, zvolil jsem vrchního průvodčího osobních vlaků z té doby a od této společnosti. V počátcích železnice používala každá soukromá společnost odlišné stejnokroje svých zaměstnanců. Ve druhém případě jsem zvolil jednoho z prvních budovatelů lednicko-valtického areálu a významného vojevůdce Jana I. Josefa z Lichtenštejna, kterého mám v oblibě,” informoval Miroslav Svoboda, autor figurek.

Výstava obsahuje i historické Igráčky, které se vyráběly v tehdejším Československu ve Výrobním družstvě Igra od roku 1976 a představovaly nejrůznorodější lidské činnosti. Autory postaviček jsou tehdejší návrháři družstva Jiří Kalina a Marie Krejchová. Hračka byla velmi oblíbená v někdejším socialistickém Československu a v zemích východního bloku, kde nebyly k dostání originální postavičky Playmobil.

„Návštěvníci tak uvidí nejen úplně první vyrobenou postavičku zedníka z roku 1976, ale také např. paní učitelku, motorkáře, sestřičku nebo příslušníka Veřejné bezpečnosti. Na své si přijdou rodiče dnešních dětí, kteří si staré Igráčky pamatují ze svého dětství, ale také děti, pro které bude přichystána dětská herna,“ doplnila Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

„Když mi kolega přinesl ukázat dvě unikátní figurky pro Břeclav, které k nám dorazily poštou od pana Svobody, rozzářily se mi oči. Jde o další nádherné dílo z jeho igráčkovské dílny. Věřím, že i návštěvníci expozice v Břeclavi budou mít obdobnou radost jako já a užijí si výstavu, která se již sama o sobě stala fenoménem,“ raduje se Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s.r.o.

Na výstavě návštěvníci uvidí historii i současnost této legendární hračky. Chybět nebude ani hrdina dnešních dní, Igráček s rouškou, díky němuž bylo vybráno do 29. května již 974 040 Kč, a to v rámci projektu Pomáhej s Igráčkem. Z prodeje každého takového Igráčka putuje patnáct korun pro zdravotníky a záchranné složky.

Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám