Hlavní obsah

V Bílovci probíhá rekonstrukce nemocnice

Novinky, Lenka Hatlapatková

Nemocnice v Bílovci prochází v současnosti rozsáhlými rekonstrukcemi. Mimo nového vnějšího kabátu a zateplení získá během opravy plánované do konce roku 2016 zmodernizované oddělení následné péče s novými pohodlnými pokoji a lepším vybavením.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Nemocnici máme v Bílovci už od roku 1897, má tedy svou více než stoletou historii a k městu neodmyslitelně patří," říká starosta Pavel Mrva a dodává: „V současnosti je zde kromě lůžkového oddělení chirurgie a interny také oddělení následné péče s osmdesáti lůžky. To poskytuje specializované služby dlouhodobě nemocným i pacientům vyžadujícím doléčování po závažnějších operacích." Pro pacienty s onemocněním ledvin je v areálu nemocnice soukromou firmou  zajišťován také dialyzační program, jenž spádově funguje pro celé okolí.

Rekonstrukce nemocnice je rozdělena do více etap, které se vzájemně prolínají. Vloni začalo zateplování. Akce je financována díky dotaci Operačního programu Životní prostředí. Celková hodnota investice činí přibližně 18,5 miliónu korun a nemocnice se podílí spoluúčastí ve výši 10 miliónů korun.

Zatím se ještě nezateplily všechny budovy nemocnice, protože tato akce úzce navazuje na další chystaný projekt, jímž je modernizace prostor pro zkvalitnění péče pro dlouhodobě nemocné. Realizace tohoto projektu je podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce a předpokládaná hodnota činí 53 miliónů korun, z toho 35 miliónů korun je určeno na stavební úpravy, zbytek na nákup vybavení, mobiliáře a vzdělávání lékařů i zdravotnického personálu.

Díky této akci získá oddělení následné péče nové pohodlné dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením a moderní specializovanou péčí. „V současné době máme nasmlouvaných 80 lůžek následné péče, do budoucna bychom tento počet rádi rozšířili, protože díky rekonstrukci získáme volné prostory," řekl ředitel nemocnice Kamil Mašík s tím, že v nadcházejících měsících dojde i k úpravě zeleně v areálu nemocnice a v příštích letech k rekonstrukci již nevyhovující kotelny. Kromě toho bude do areálu nemocnice začleněno nově vybavené oddělení rehabilitace, které v danou chvíli už nevyhovuje moderním podmínkám.

„Nemocniční provoz je nepřetržitý i během stavebních prací a vyžaduje pochopení a toleranci jak zdravotnického personálu, tak pacientů, kteří vnímají naše zařízení díky menší velikosti jako nemocnici rodinného typu. Po celou dobu opravy fungují bez omezení také ambulance," upozorňuje Kamil Mašík.

V Bílovci se o zdraví občanů nestará jen personál v nemocnici, ale také ambulantní péče. Ta je centralizována zejména v poliklinice, kde jsou soustředěny odborné ambulance specializovaných lékařů. Své stálé místo má v Bílovci i stomatologická péče v objektu ve Smetanově ulici. Ordinaci zde má pět zubních lékařů, kapacita jejich ordinací je ovšem mnohdy značně přetížena.

„Snažíme se objem stomatologických služeb rozšířit a sháníme nové odborníky. Navíc v budoucnu chceme v objektu zřídit komplexní centrum zubní hygieny včetně ambulance dentální hygieny,“ upřesňuje  informace o zdravotnické péči v Bílovci místostarostka Hana Burianová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám