Hlavní obsah

V ambulanci chronických ran Nemocnice Valašské Meziříčí ošetřili již 2,5 tisíce pacientů

Novinky, Radka Miloševská

Ambulance chronických ran v Nemocnici Valašské Meziříčí pečuje o pacienty v prostorách chirurgické ambulance již od roku 2015. Za tuto dobu se v samotné ambulanci vyšetřilo a převázalo na 2,5 tisíce pacientů s chronickými ranami.

Foto: Michal Václav

Ambulanci chronických ran vedou MUDr. Zoltán Kárpáty se všeobecnou sestrou Petrou Bukovjanovou.

Článek

Ambulance chronických ran je specializovanou odbornou ambulancí, zabývající se problematikou proleženin, diabetických defektů, bércových vředů, nehojících se operačních ran a jiných dlouhodobě se nehojících defektů. V léčebném postupu jsou jak lékařem, tak i sestrou použity nejnovější poznatky ohledně hojení ran s využitím moderních léčebných materiálů.

Ambulanci chronických ran vedou MUDr. Zoltán Kárpáty společně s všeobecnou sestrou Petrou Bukovjanovou. Ambulance je multioborová a nabízí své služby jak pro hospitalizované pacienty, tak i pro ty ambulantní. Do ambulance tak dochází pacienti propuštěni z hospitalizací, tak i ambulantní pacienti od praktických lékařů.

„Pokud se již nějaká rána vytvoří, je důležité, aby byla co nejdříve správně rozpoznána a na základě toho byla započata odborná léčba, a tím se předešlo případným komplikacím,“ říká lékař MUDr. Zoltán Kárpáty, který se chronickým ranám věnuje téměř okamžitě od svého nástupu do valašskomeziříčské nemocnice v roce 2013.

„Pacienti se nám v rámci převazů pravidelně vrací, přátelská spolupráce a důvěra je základním atributem pro uspokojivé hojení chronické rány. Individuální přístup je pro nás tedy samozřejmostí,“ doplňuje převazová všeobecná sestra Petra Bukovjanová, která nám popsala i zajímavou kazuistiku pacienta, který pravidelně docházel do ambulance. Tento případ ukazuje, že problematika ran a kožních defektů se zdaleka netýká pouze seniorů a dlouho ležících pacientů.

„V únoru 2018 nás navštívil mladší muž, který si úrazem pohmoždil palec nohy. Měsíc ho trápily potíže, strhl si nehet a poté se potíže výrazně zhoršily. Pro nehojící se defekt mu bylo nabídnuto provedení CT vyšetření cév a výsledky byly konzultovány s vyšším pracovištěm - vaskulárním centrem, které navrhlo provést by-pass cév na postižené končetině, včetně amputace palce. Pacient s výkonem souhlasil. Poté byl přeložen zpět do naší valašskomeziříčské nemocnice k další medikaci a převazům,“ vzpomíná všeobecná sestra Petra Bukovjanová.

Po ukončení hospitalizace začal pacient opět docházet do ambulance chronických ran. Prostředky vlhkého hojení se zdravotníci snažili o zhojení defektu, ke kterému zdárně došlo po roce usilovného snažení. „Muž se tak mohl vrátit do plnohodnotného pracovního i osobního života bez nutnosti amputace. Proto každé zhojení považujeme za veliký úspěch, který nás motivuje k další snaze,“ hodnotí práci ambulance a jeho úspěchy všeobecná sestra Petra Bukovjanová.

Včasná návštěva lékaře a vzájemná důvěra je základem úspěšné léčby, a tedy i spokojenosti pacientů, kteří by neměli odkládat návštěvu v odborné ambulanci. Vhodně nastavená brzká terapie dává pacientovi velký předpoklad pro úspěšné vyléčení.

Ambulance chronických ran je součástí chirurgické ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí a její ordinační doba je každý čtvrtek od 12.30 do 15.30 hodin. Lidé se mohou objednávat k vyšetření na telefonním čísle 571 758 343.

Reklama

Výběr článků

Načítám