Hlavní obsah

Už jako malou holku mě lákal tento svět, říká herečka a režisérka Romana Blažková

Novinky, Robert Rohál

V minulých dnech uvedl Divadelní spolek Kroměříž další premiéru, a to pohádku Hurvínkova dobrodružství, kterou s částí hereckého souboru režírovala Romana Blažková. Zatímco v civilním povolání je učitelka, v dnes již proslulém kroměřížském souboru je léta oblíbenou herečkou i režisérkou.

Foto: archiv autora

Herečka a režiséra Romana Blažková.

Článek

Jak se líbilo premiérové představení Hurvínkova dobrodružství? Jaké byly reakce?

To je spíš otázka pro publikum. Ale podle bouřlivého potlesku a nadšení i těch nejmladších diváků soudím, že můžeme být spokojeni.

Jak jste dlouho zkoušeli?

Zkoušeli jsme asi od listopadu loňského roku. Premiéra byla původně plánovaná na květen, ale okolnosti tomu nebyly nakloněny. Nakonec došlo po letních prázdninách k menšímu přeobsazení a pohádku jsme přivedli ke zdárnému začátku - schválně neříkám konci, protože doufám, že premiérou nám to teprve všechno začíná.

Počítá se i s reprízami a zájezdy?

Samozřejmě. První repríza, která bude i pro dva alternované herce zároveň premiérou, nás čeká 19. listopadu v 15 hodin na Klubu Starý pivovar. Srdečně tímto zvu všechny, kteří nestihli premiéru.  A pak se těšíme, že vyzkoušíme „prkna znamenající svět“ i v jiných městech a vesnicích.

V čem hrajete vy?

V současné době mě mohou diváci vidět ve francouzské komedii autorů Duthurona a Palmadeho Na útěku, která dává příležitost vyřádit se na jevišti dvěma herečkám. Já tam „řádím“ s Katkou Nakládalovou.

Mimochodem, jak jste dlouho v Divadelním spolku Kroměříž a co pro vás znamená herectví a režie?

U divadla jsem od roku 1996 - jejda, toto letí… To jsme se ještě nejmenovali Divadelní spolek Kroměříž. Ale už jako malou holku mě tento svět lákal. Herectví je pro mě příležitost stát se někým jiným, prožít několik dalších životů a osudů, je to hozená rukavice emocím, charakterům, možnostem vyjádření se. To režie vlastně taky, i když jinak.

Co zajímavého vás čeká v nejbližší době?

Kromě repríz pohádky mě čeká krásná příležitost moderovat podvečer s názvem Světlo pro Karla Kryla - Šansony a verše s úžasným hercem a šansoniérem Jiřím Bartoněm. Jde o tradiční akci, kterou pořádá Dům kultury v Kroměříži. Přijďte se zaposlouchat 17. listopadu v podvečer na Klub Starý pivovar do vyprávění nejen o herecké profesi, ale i do veršů Karla Kryla a melancholických šansonů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám