Hlavní obsah

Úvodní koncert nové sezóny Filharmonie Brno je současně inauguračním nového šéfdirigenta D. R. Daviese

Novinky, Jaroslav Štěpaník

V úterý 18. září se na Stadionu (Kulturní centrum Babylon, Kounicova 20) rozezní tóny zahajovacího koncertu sezóny pod taktovkou D. R. Daviese, nového uměleckého ředitele a šéfdirigenta Filharmonie Brno.

plakát koncertu

Článek

Koncert, který vyvolává mimořádný zájem odborné veřejnosti a médií našich i zahraničních, bude přenášet přímým vysíláním ČR Vltava také ve stanicích sítě EBU.

Americká klasika a méně známá a uváděná česká díla jsou dvěma stěžejními liniemi v koncepci nové sezóny. Dané téma navodí hned první koncert. V první části zazní Dvořákova Symfonie č. 1 - Zlonické zvony. Druhá část představí skladbu Harmonielehre Johna Adamse.

Nový šéfdirigent Filharmonie Brno upozorňuje, že tato dvě významná díla se dosud neobjevila na společném koncertu. Dvořákova symfonie se ke škodě hraje málo. Představuje mladého autora s velkou energií a hudebními nápady, přirozeně i s mladistvými chybami. Za vhodný protipól hudebního večera považuje Adamsovu skladbu, která je "asertivní americkou odpovědí na hodnoty velké středoevropské hudební tradice.

„Návštěvníci koncertu se mohou těšit na hudební dílo málo uváděné i na dosud u nás neuvedené. Je mi velkou poctou, že mohu skladbu Harmonielehre v České republice poprvé představit,“ řekl Dennis Russell Davies a vyslovil se také k vlastní přípravě provedení raného Dvořákova díla.

„Přál bych si, aby Dvořák měl příležitost svou První slyšet, a nacházím se v intenzivním dialogu s velmi nadaným skladatelem, který se s obtížemi vypořádával s nedostatkem zkušeností a odborného vedení. Změny, které jsem v díle provedl – některé jsou i strukturní – jsou pojímány tak, abych takříkajíc posloužil jako ozvučná deska pro mladého génia. Jsou to návrhy, které bych předložil Dvořákovi, a nabízím je tímto mému orchestru a jeho publiku.”

D. R. Davies (1944) je mezinárodně známý a uznávaný, má renomé jednoho z nejinovativnějších a nejodvážnějších dirigentů ve světě klasické hudby  a to na obou stranách Atlantiku. Pod jeho taktovkou hrála řada světových orchestrů, působil jako šéfdirigent významných amerických a evropských těles. Francouzskou vládou mu byl propůjčen titul komandéra Řádu umění a literatury (2014) a v roce 2017 obdržel od rakouské vlády Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně. (Podrobné informace o umělecké dráze nového šéfdirigenta jsou na webových stránkách Filhamonie Brno.)

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová označuje inaugurační koncert za hudební událost letošního podzimu. Hovoří pro to i velký zájem významných zahraničních i domácích hostů. Koncert na brněnském Stadionu (Kounicova u.) začne v 19 hod. Dosud volné vstupenky v předprodeji, nebo online na filharmonickém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám