Hlavní obsah

Ústřední témata expozice věznice v Uherském Hradišti – nacistický a komunistický režim

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 27. dubna v 17 hodin bude ve výstavních prostorech podkroví Reduty slavnostně otevřena stálá expozice Věznice Uherské Hradiště. Připomene nejcitlivější témata z historie města – zločiny páchané na vězních v éře nacismu a komunismu.

Foto: Archiv akce

Plakát

Článek

Historie objektu sahá do roku 1892, kdy byla zahájena výstavba věznice spolu s budovou krajského soudu, tzv. justičním palácem. Zprvu sloužila pouze pro vězně odsouzené za kriminální zločiny. První „političtí“ vězni se sem dostali v roce 1920, a to v souvislosti s tzv. prosincovou stávkou. Ve skutečnosti však byli souzeni na základě prvorepublikového demokratického práva, na rozdíl od politických vězňů z období nacistické a komunistické totality.

Za druhé světové války objekt využívalo gestapo jako zajišťovací vazbu a německý úřední soud. Po skončení války se ve zdejší věznici poprvé popravovalo, a to v souvislosti s činností mimořádného lidového soudu, který rozhodoval v případech nacistických zločinců a zrádců.

Další popravy následovaly na počátku 50. let. V té době zde již působili vyšetřovatelé Státní bezpečnosti, jejichž kruté vyšetřovací metody nechvalně věznici v Uherském Hradišti proslavily. K nim se ostatně příslušníci StB přiznali a protokoly jejich výpovědí budou také součástí expozice.

Samostatná část bude věnována životu za mřížemi. Přiblíží osudy některých bývalých politických vězňů, jejich vzpomínky, a také připomene ty, kteří přišli o život na vězeňském dvoře. Součástí expozice jsou záběry z věznice, která v tuto chvíli není pro veřejnost zpřístupněna.

Návštěvník se tak může pomyslně projít nejen věznicí a po vězeňském dvoře, ale díky záběrům z dronu si vytvoří konkrétní představu o rozsahu celého vězeňského objektu. Videozáběry jsou doplněny o audionahrávky - rozhovory s bývalými politickými vězni, dobové fotografie a dokumenty.

V roce 1960 přestala věznice sloužit svému původnímu účelu z důvodu reformy veřejné správy.

Expozice v Redutě je základem budoucí stálé expozice. „Je to dočasné řešení, ale vidíme v tom smysl,” uvedl starosta města Stanislav Blaha. „Zatím jsme výstavu umístili do výstavních prostor, které jsou v majetku města Uherské Hradiště, abychom umožnili veřejnosti informovat se o výše zmíněných tématech do doby, než bude za podobným účelem zřízena stálá expozice přímo v objektu bývalé věznice. Její rozsah schválilo na začátku měsíce dubna zastupitelstvo města,” řekl starosta. 

V prostorách bývalé věznice budou instalovány dvě stálé expozice. Muzeum totalitních režimů, jehož přípravu a realizaci má na starosti Moravské zemské muzeum Brno a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, a dále expozice s pracovním názvem Železná opona, kterou realizuje Slovácké muzeum. Ta bude sledovat formy komunistické propagandy.

Expozice Věznice Uherské Hradiště vznikla ve spolupráci města Uherské Hradiště, Slováckého muzea, spolku Memoria a Klubu kultury v Uherském Hradišti. Jejími autory jsou Mgr. Pavel Portl ze Slováckého muzea a Anna Stránská z Memoria. Originální vizuální podobu výstavním panelům vtiskla MgA. Zuzana Skopalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám