Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí na pohlednicích

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí nabízí v srpnu návštěvu výstavy s názvem Ústí na pohlednicích, která je výběrem z tisícové muzejní sbírky pohlednic, které dokumentují vývoj města od roku 1905.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedna z pohlednic s nápaditým aranžmá, která reprezentovala město prostřednictvím jeho návštěvníka.

Článek

Výstavu uvádí informace historie posílání obrázků poštou. Tak se návštěvník dovídá, že základem byl korespondenční lístek, který navrhl zavést generální poštmistr rakouské pošty v roce 1865. Byla to kartička tužšího papíru na jedné straně s předtištěnou známkou a místem pro adresu, na druhé straně místem pro zprávu, kterou někdo občas doplnil obrázkem. Historie pohlednice s tištěnou kresbou pak začíná rokem 1905.

Muzeum má sbírku pohlednic města, díky početným dárcům, od samého jejich zavedení. Na nich pak se lze seznámit se změnami vývoje města, ale také s technikou, kterou se jejich výroba ubírala.

Nejstarší pohlednice pocházejí z cizích dílen (Pardubice, Bystřice, Německý Brod). Brzy však převážila tvořivost a podnikavost místních kreslířů, fotografů, vydavatelů a knihkupectví, kterou přerušil až rok 1948 nástupem monopolních národních podniků. Po roce 1989 se chopily výroby opět místní firmy i jednotlivci.

Ovšem technický pokrok dal směr jiným způsobům podávání zpráv. Pohlednice však zůstaly historickým dokladem doby a mají stále své početné obdivovatele. Kdo měl možnost je již dříve vidět, rád si je přichází prohlédnout znovu. Jsou mezi nimi pamětníci některých zaniklých míst, ale také mladá generace, která je vidí poprvé a je zvědavá, kde a jak prarodiče bydleli. Četnými návštěvníky jsou i sběratelé.

Námět pohlednic vychází především ze zachycení ústeckoorlické přírody a umístění města nad Tichou Orlicí. Dále to jsou četné panoramatické snímky a detaily ulic a domů. Nechybí ani důmyslné úpravy i veselé představy bývalých obyvatel jako město pod sopkou Kubincova kopce, město jako světový přístav nebo velkoměsto s tramvajovou dopravou.

I když tato výstava byla otevřena od měsíce května je především zajímavých doplňujícím programem Staročeské pouti ve městě, která sama o sobě vybízí ke vzpomínce na staré časy. Ukazuje zároveň podstatnou proměnu poklidného městečka v moderní město 21.století. Navíc nabízí i pohled z věže budovy na nynější rozlohu města a okolí.

Výstava bude otevřena do 31.srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám