Hlavní obsah

Úštěk je městem andělů i čertů, takovou raritu nikde nemají

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také je na to městečko nedaleko Litoměřic patřičně hrdé. Bytosti nebeské i pekelné tu žijí v pospolitosti, jakou jim pozemští smrtelníci mohou jen závidět. V sobotu 13. prosince se na náměstí snesou z věže kostela andělé, aby již po několikáté vyplnili dětská přání. Čerti se doma pošklebují.

Foto: Vratislav Konečný

výjev z Peklému

Článek

Otcem andělského sletu, a řady dalších místních událostí je Libor Uhlík. Ví, co lidi přitáhne do Úštěka. A má z toho nepokrytou radost, tady nejde o kšeft, ale vnitřní uspokojení, že se to nelíbí jen jemu, ale mnoha dalším lidem. V malém městě, kde je k vidění plno památek od synagogy přes šatlavu a nádherné domy na náměstí po „ptačí domky“, obydlí přilepená nad srázem po Pikartskou věž. V té sídlí úštěčtí čerti.

Andělé splněných přání

Činorodý Libor Uhlík pořádá různé kulturní a společenské akce již druhou desítku let. Slet andělů o adventu je naprosto ojedinělou záležitostí nejen Česka, ale i okolní Evropy. Letos se spustí z věže kostela svatého Petra a Pavla v 11. 14. a 17. hodin. „Za tmy je to nejhezčí, máte pocit něčeho mimořádného, mezi dětmi chodí andělé na chůdách a sbírají přáníčka, která potom putují do nebe,“ říká Uhlík.

Adventy jsou velmi oblíbené, zrovna jako řada celoročních jarmarků, ale ty předvánoční mají v sobě trochu sentimentální náboj. Na náměstí a v okolí bude na 150 stánků s řemeslnými výrobky a vánoční tématikou. "Šunty zde nemají místo, výběr je přísný,“ dodává Uhlík. Součástí trhu je i prohlídka šatlavy v podloubí náměstí. K tomu také patří ražba andělského groše, samozřejmě živý i vyřezávaný betlém. V programu začínajícím v 9.30 vystoupí řada pěveckých souborů, loutkové divadlo, kejklíři. V kostele se rozezní při koncertu varhany.

Děti si toho určitě budou přát hodně, a to by v tom byl čert, aby se jim přání nesplnila.

S čertem se zdraví v pekle

Muzeum čertů a Čertovské sklepy v Úštěku, další rarita města, jsou již dávno vyhlášené a vyhledávané. Muzeum v Pikhartské věži, baště, kterou zbudoval husitský hejtman Václav Carda z Petrovic roku 1428, je vyhlášené svými čertovskými sbírkami. Najdete tu i vyřezávaný Peklém, opak Betléma. Čerti tu v podzemí žijí zcela po lidsku, připomíná to výjev z ladovské hospody. Muzeum i sklepy zbudoval bývalý kastelán na Jezeří a Červeném hrádku Jarda Stejný s manželkou Věrou. Tady se určitě nudit nebudete, zvláště při návštěvě sklepení. Krásné čertice vás dovedou před Jeho Excelenci Lucifera, a ta vám to spočítá: budete koukat, co toho máte na triku. Tady se děti baví, maminky se občas bojí. V Úštěku žijí v takřka lásce bratské nebe i peklo. Jen na zemi to nějak neklape.

Peklo je spravedlivé

U nás se nebojí děti, u nás se bojí tatínkové o maminky a naopak. Peklo je spravedlivé a děti jsou bytosti čisté,“ říká Jaroslav Stejný výtvarník, řezbář a zakladatel muzea, ojedinělého ve střední Evropě.

Stejný otevřel Muzeum čarodějnic v Kadani, jeho syn Filip Čertovské sklepení ve Žluticích.

Začátek je v 9.30. Muzeum čerta bude přístupné po dobu konání akce

Reklama

Výběr článků

Načítám