Hlavní obsah

Ústecké schody prověřily cyklisty v čele s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterý 4. června v rámci akce Město v pohybu - týden dobré pohody bylo věnováno především cyklistice od nejmladších ročníků až po nejlepší závodníky, kteří se představili v rámci závodu cross country. Jeho hlavním úskalím se staly ústecké schody.

Foto: Stanislava Dvořáková

Schody před ZUŠ J.Kociana s následnou ostrou zatáčkou byly dokonalou prověrkou jednotlivých závodníků kategorie mužů Elite.

Článek

Město Ústí nad Orlicí pořádá od 3. do 8. června již 14.ročník tradiční městské slavnosti nazvané Město v pohybu - týden dobré pohody. Celý týden se na hlavním Mírovém náměstí odehrávají kulturní akce za účasti místních uměleckých souborů a ve večerních hodinách s pozvanými profesionálními umělci. Pro sportovní činnost jsou využita všechna ústecká sportoviště s bohatou nabídkou soutěží celé škály sportovních odvětví. 

Odpoledne 4. června bylo věnováno cyklistice, kde hlavní pozornost byla soustředěna na závod cross country s aktivní účastí české špičky v čele se všemi olympioniky. V podvečer v 17.30 hodin se na start kategorie muži Elite vedle Jaroslava Kulhavého postavil Ondřej Cink, Pavel Boudný a další. 

Závodní trať tentokrát vedla středem města, kde se střídal asfaltový povrch s kostkami, v parkových částech s trávou a především se schody veřejných budov i přístupů na hřiště či do parků. Pro tuto atraktivní podívanou byl určen název Ústecké schody. Během závodu byly zároveň vypsány speciální rychlostní prémie.

Odpoledne se stalo prologem úspěchu české cyklistiky, kde projekt Hledá se vítěz navazuje na Olympijské vítězství Jaroslava Kulhavého na LOH 2012 v Londýně v závodě horských kol. Vznikl tak krajský seriál sedmi cyklistických závodů pro děti ze základních škol Pardubického kraje v 10 věkových kategoriích. Pro děti od 7 do 12 let byla trať upravena tak, aby neobsahovala schody. Celkový zájem mládeže o tento sport je značný, kdy celkem ve všech kategoriích na start nastoupilo 119 mladých cyklistů a cyklistek.

Postupně během měsíce června a září bude následovat dalších šest závodů, které se uskuteční ve městech Luže, Polička, Vysoké Mýto, Lanškroun, Dolní Roveň a Choceň. Nejlepší závodníci vypsaných 10 kategorií postoupí do krajského finále konaného 22. září ve Vysokém Mýtě.

Po vyhlášení výsledků cross country mužů Elite, kde prvenství podle očekávání získal Jaroslav Kulhavý v čase 47:05,7 před Ondřejem Cinkem s časem 47:09,6 a Pavlem Boudným s 47:33,9, byl cyklistický program ukončen autogramiádou špičkových závodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám