Hlavní obsah

Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR slaví šedesátiny

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu letošního roku uplynulo 60 let od založení brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. Řadí se k prestižním a váženým institucím, právem náleží k tomu, co může být nazýváno rodinným stříbrem Brna.

Foto: Archiv ÚPT AV ČR
Článek

Ústav tehdejší Československé akademie věd byl založen 1. ledna 1957. V prvních desetiletích existence byl ve srovnání s jinými vědeckými pracovišti zaměřen velmi prakticky. Svou činností pokrýval především elektronovou optiku a mikroskopii, jadernou magnetickou rezonanci, infračervenou spektroskopii a po objevu laserů i problematiku kvantových generátorů světla.

Cílem byla většinou stavba konkrétního přístroje, a pracovníci ústavu dosahovali mnoha úspěchů. Řada zde vyvinutých přístrojů byla ve své době unikátní nejen v tuzemsku, ovlivnila i jejich další rozvoj za „železnou oponou“.

V osmdesátých letech minulého století se ÚPT AV ČR postupně odkláněl od vývoje kompletních funkčních vzorků nebo dokonce prototypů rozsáhlejších zařízení. Zaměřil se více na přístrojové prvky a nové experimentální metody. Novou oblastí výzkumu byla elektronová litografie. V devadesátých letech Ústav prošel dramatickou změnou a začal preferovat základní výzkum na úkor aplikačního. 

V průběhu posledních dvaceti let došlo k výraznému rozšíření mezinárodní spolupráce. Výzkum se rozšířil o dynamicky se rozvíjející obory jako snímání a zpracování biosignálů, aplikace laserů v mikrotechnologiích a nanometrologii a rozvíjení vybraných nanotechnologických postupů. 

Většina výzkumných aktivit nachází uplatnění při spolupráci s aplikačními partnery na akademických nebo vysokoškolských pracovištích, ale i v průmyslových podnicích. Výsledkem spolupráce je řada unikátních přístrojů, často prvních svého druhu u nás i ve světě - elektronové mikroskopy, elektronový litograf, lasery a celé interferometrické systémy pro přesné odměřování, spektrometry, kryogenní systémy atd.

V posledních letech se ÚPT AV ČR orientuje na hledání a zdokonalování nových fyzikálních metod v tradičních oblastech působení, v celé šíři problému, od teoretického popisu po realizaci unikátních přístrojových celků.

Ústav se pyšní desítkami významných úspěchů a ocenění Např. zlatou medailí na EXPO 1958 v Bruselu za první stolní elektronový mikroskop SEM Tesla BS242, z novějších ocenění Japonské mikroskopické společnosti pro tým vědců ze skupiny Environmentální elektronové mikroskopie, či trojí vítězství v soutěži o Cenu Wernera von Siemense – zatím poslední je za rok 2016. 

Šedesátileté výročí ústavu otevřel slavnostní ples 17. února v Hotelu Voroněž.  Významné výročí připomenou v průběhu roku různé aktivity - výstavy, workshopy, v listopadu Dny otevřených dveří či Podzimní škola základů elektronové mikroskopie 2017.

Mimobrněnští zájemci se více dozvědí na výstavě v prostorách AV ČR na Národní třídě v Praze nebo na červnovém Veletrhu vědy 2017 – PVA EXPO v Praze Letňanech. U příležitosti výročí v úterý 28. února navštíví ÚPT AV ČR místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, který se dlouhodobě zabývá problematikou vědy, výzkumu a inovací v České republice.

Ústav coby odborný garant, který svou existencí v moravské metropoli přispěl k ojedinělé kumulaci výzkumu, vývoje a výroby z oboru mikroskopie, se připojí k oslavám 70. výročí založení elektronové mikroskopie v Brně. Ty organizuje Magistrát města Brna, nultý ročník proběhne od 15. do 20. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám