Hlavní obsah

Úspěšní mladí umělci se představují v Moravské galerii

Novinky, Jiří Smutný

V Pražákově paláci Moravské galerie v brněnské Husově ulici 18 vystavuje od čtvrtečního večera svoje práce pětice finalistů 26. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Foto: Jiří Smutný

Finalisté Pavla Sceranková, Barbora Kleinhamplová, Lukáš Karbus, Vojtěch Fröhlich a Pavel Sterec

Článek

Výstava s názvem Finále 2015 nabízí práce velmi odlišné a těžko porovnatelné. U starší generace návštěvníků má pravděpodobně největší naději uspět malíř Lukáš Karbus, neboť výsledkem jeho snažení jsou obrazy, konkrétně tři obrazy imaginární severočeské krajiny.

Pavel Sterec se vžil do role badatele, který bude jednou v daleké budoucnosti hledat ve skladbě geologických vrstev dokumenty o našem současném životě. Výsledkem jeho projektu jsou hmotné „pozůstatky dneška“, vytvořené prostřednictvím 3D tisku.

Barbora Kleinhamplová nabízí na souboru obrazovek permanentně rotující lidské orgány a na zdi desetiminutovou projekci zachycující obrazem i zvukem vypjaté lidské emoce. Autorku podle vlastních slov zaujala prekarizovaná společnost a vyznění svého projektu vidí jako ambivalentní.

Tématem použitým Pavlou Scerankovou je první světlo vyzářené ve vesmíru, které je pro ni metaforou provázanosti všech událostí. „Vesmír kolem nás má strašně blízko k vesmíru v naší hlavě,“ dodává autorka.

V sále vyhrazeném Vojtěchu Fröhlichovi bude návštěvník hledat nějaký hmotný artefakt marně. „Vystaven“ je pouze nápis, promítaný na zeď projektorem. Jedná se o adresu facebookové stránky, na kterou mohou zájemci po dobu čtyř měsíců psát a autor tohoto nápadu s nimi bude diskutovat a jezdit na výlety.

Výstava Finále 2015 je přístupná denně mimo pondělí a úterý vždy od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin, a to až do 17. ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám