Hlavní obsah

Urzon se zřejmě jako domácí mazlíček neuplatní

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním ze zajímavých přírůstků v brněnské zoo je urzon kanadský, vědeckým jménem Erethizon dorsatum. Vypadá podobně jako dikobraz, ale patří mezi hlodavce a je příbuzný s morčaty. Je menší než dikobraz, má kratší ostny a díky rozšířeným tlapkám s drápy se spolehlivě pohybuje ve větvích stromů.

Foto: Jiří Smutný

Malý urzon a jeho chovatel

Článek

Brněnské mládě se narodilo 9. července a je to sameček. Jméno zatím nemá. Jeho otec Bodláček žije v Brně od roku 2014. Matka se jmenuje Liara a v zoo je od poloviny minulého roku.

„Přestože bylo chovateli pozorováno páření, blížícímu porodu nic nenasvědčovalo a narození prvního mláděte bylo pro nás příjemným překvapením. Od narození je malý urzon pohyblivý a samostatný a matka se od něho pravidelně vzdaluje i na delší dobu,“ uvedla kurátorka savců Dorota Gremlicová.

Mládě bylo po porodu přeneseno do zázemí expozice, kde se zatím převážně zdržuje. Zatímco v prvních dnech bylo možné na ně sáhnout i holou rukou, dnes už to bez rukavic nejde. Chovatel Milan Šebesta používá nejen rukavice, ale i ochrannou vestu. Ostny, kterými je urzon vybaven, nejsou hladké jako u dikobraza a nedají se snadno vytáhnout. Mají zpětné háčky, takže zůstávají tam, kam se zabodly.

Urzoni žijí v Severní Americe v jehličnatých lesích, méně často v listnatých a smíšených. Na jaře konzumují pupeny a květy, později výhonky, listí a různé plody. V zimě se krmí jehličím a kůrou stromů. Jediný exemplář urzona dokáže za týden zničit celý strom. V zoologických zahradách se chovají celkem běžně, ale úspěšný odchov příliš častý není.

Reklama

Výběr článků

Načítám