Hlavní obsah

Úřední řetěz používají purkmistři a primátoři města Plzně už sto let

Novinky, Alena Lochmannová

Čestný úřední řetěz pro purkmistra královského města Plzně byl pořízen v roce 1912. Z roku 1914 pochází druhý, takzvaný funkční řetěz purkmistra.

Foto: Magistrát města Plzně

Řetěz nechala zhotovit městská rada u klenotnické firmy František Mandl v Plzni.

Článek

Podnět k pořízení Čestného úředního řetězu pro purkmistra dalo obecní zastupitelstvo královského města Plzně na své schůzi 30. září 1898. Na základě toho se dne 17. ledna 1899 rozhodla městská rada, aby řetěz purkmistra tvořila, podobně jako v 17. století, stříbrná městská pečeť zavěšená na stříbrném řetězu.

V roce 1900 vypracoval pražský architekt Antonín Balšánek návrh, k jehož realizaci však nedošlo. S naplněním usnesení obecního zastupitelstva se vyčkávalo, až se naskytne pro město nějaké významné jubileum. Takovou příležitostí bylo dvacet let Václava Petáka v pozici purkmistra.

Řetěz nechala zhotovit městská rada u klenotnické firmy František Mandl v Plzni. Z její dílny je i návrh, přičemž na střed rubu medaile a závěsného článku bylo použito rytin z návrhu řetězu Antonína Balšánka.

Čestný úřední řetěz purkmistra tvoří čtrnáct článků spojených vždy třemi očky a závěsný zlatý medailon. Středový (závěsný) článek je opatřen na líci vyobrazením historické městské pečeti a na rubu obrazem žehnání plzeňské radnici. Řetěz váží 978 gramů a podle autora knihy Plzeňské purkmistrovské řetězy Vojtěcha Tumpacha je uměleckou ručně provedenou klenotnickou prací s krásným ryteckým dílem a se zajímavou heraldickou výzdobou.

Na základě tehdejších stanov byli plzeňští purkmistři oprávněni tento řetěz nosit při slavnostech a při úředních výkonech zvláštního významu.

Řetěz podle nynějšího Statutu města Plzně je oprávněn a při slavnostních příležitostech a úředních výkonech zvláštního významu také povinen nosit primátor města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám