Hlavní obsah

Urbanismus Berlína v brněnské galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

Komorní galerie Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně hostí od 5. února výstavu architektky Moniky Moggert, která na příkladu berlínských čtvrtí Neukölln a Kreuzberg zkoumá vlivy přistěhovaleckých komunit na urbánní prostředí.

Foto: Archiv M. Moggert

Berlín

Článek

Doktorandka Fakulty architektury VUT v Brně Monika Moggert analyzuje změny veřejného městského prostoru v závislosti na současné demografické proměně Evropy. Poukazuje na problematiku nelidského měřítka některých městských částí v kontrastu s drobnějším měřítkem vytipovaných míst. Predikuje pravděpodobný vývoj těchto lokalit, hodnotí jejich klady a zápory. Zároveň upozorňuje na možnosti využití zahraničních zkušeností pro novodobé koncipování měst.

Berlínské čtvrti Neukölln a Kreuzberg tvoří v podstatě jednu souvislou oblast. Jedná se o rušná a atraktivní místa s početnými kulturními a vzdělávacími institucemi (knihovny, muzea, divadla, kulturní centra atd.). Působí zde mnoho umělců mezinárodního formátu.

Lokality jsou známé i pro své ekologicky smýšlející obyvatele a množství veřejné zeleně. Hlavními prvky městského mobiliáře jsou stánky, židle, lavice a stoly. Multikulturalismus obou čtvrtí je zjevný v podobě arabských restaurací, obchodů a barů, tureckých pekáren, kaváren či holičství, které se mísí s pobočkami tradičních německých drogerií, bank a obchodů.

Popularita lokality může paradoxně vést k jejímu zničení, příliv movitějších obyvatel vede ke skokovému zvyšování nájmu a odchodu původních nájemníků, totéž způsobují nově otevírané (a dražší) podniky a služby.

Evropská velkoměsta dnes řeší problematiku současné přistěhovalecké vlny, která s sebou přináší řadu problémů, otázek, ale i nové výzvy. Ve velkých evropských aglomeracích, jako je Berlín, Vídeň, Paříž apod., jsou patrné již etablované multikulturní oblasti, které vytvářejí specifickou tvář města a které mohou být použity jako příklad pro aktuální tvorbu urbánních strategií evropských měst.

Výstava architektky Moniky Moggert s názvem Berlín – analýza rozdílných kulturních vlivů s dopadem na změny urbánního prostředí může být inspirativní v mnoha ohledech i pro tvorbu moderního urbanismu českých měst (lidské měřítko, funkční městský mobiliář atd.). Výstava je k vidění pouze do 17. února.

Galerie Celnice je bezbariérová, volně přístupná od úterý do neděle v čase 10 až 18 hodin.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám