Hlavní obsah

Úpravy v areálu Dolních Vítkovic zvýší komfort i bezpečí návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září začaly v areálu Dolních Vítkovic řízené odstrojovací práce na zavážení vysoké pece č. 6. Práce tak zvýší komfort a především bezpečnost návštěvníků industriálního areálu a měly by být hotovy do konce tohoto roku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.9.2017 Dolní Vítkovice řízeně odstrojují konstrukci zavážení vysoké pece č. 6. Ilustrační foto.

Článek

Dolní Vítkovice tak pokračují v rozvoji nových vizí, jež se začaly v roce 2009 memorandem o spolupráci mezi Dolními Vítkovicemi a Národním památkovým ústavem.

V současné době probíhají řízené odstrojovací práce na objektu zavážení a do budoucna se připravuje také úprava zavážení pece č. 4 včetně odstranění přesýpací stanice a zbytku aglomeračního mostu. V případě zmíněných objektů dochází k odstrojení části konstrukcí, které byly k vysokým pecím doplněny dodatečně v jejich provozu.

„Celá současná aktivita vychází z koncepce, jež je projednána a schválena Národním památkovým ústavem. V rámci plánovaných prací zůstanou zachovány unikátní a jedinečné objekty památky a materiálového toku z koksovny na vysoké pece. Není pravdou, že se demolují objekty samotných vysokých pecí č. 4 a č. 6. Naopak dlouhodobě řešíme zachování památky v co nejoptimálnějším stavu,” uvedl výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

„V konečném důsledku by tak mělo dojít ke skutečné záchraně obou zmíněných vysokých pecí, což je také hlavním dlouhodobým cílem a úsilím Dolních Vítkovic a Národního památkového ústavu. V rámci projektu úprav zůstane zachována původní doprava materiálu na vysokou pec č. 1. Práce také zvýší bezpečnost pohybu v areálu. Do Dolních Vítkovic ročně zavítá více než milión návštěvníků. Naší největší prioritou je, aby se lidé v areálu cítili bezpečně. Pro to děláme a budeme dělat vždy maximum,” dodal Petr Koudela.

Kromě zvýšení bezpečnosti areálu mají vést stavební úpravy k prohloubení nových vizí dalšího rozvoje Dolních Vítkovic. Ty chtějí zachovat vzdělávací, výzkumnou a kulturní prioritu města a regionu. 

„V současné době máme připraveny vizualizace toho, jak by mohly vysoké pece i jejich okolí vypadat a jaké prostorové i strategické možnosti by mohly nabídnout. Nabízíme tedy prostor pro náměty, nápady a partnery, kteří by se s námi chtěli podílet na rozvoji a záchraně našeho industriálního areálu,” uzavřel informace Petr Koudela.

„Současné stavební úpravy byly formálně zahájeny již v roce 2015 jednáním s Radou Národního památkového ústavu a následným předložením žádosti Ministerstvu kultury České republiky. Veškeré práce tak plynule navazují na dlouhodobý proces záchrany unikátního areálu. Úvaha o zápisu areálu do seznamu památek UNESCO není v současné době aktuální,” sdělila Pavlína Copková z Dolní oblasti Vítkovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám