Hlavní obsah

Unikátní vzdělávací road show k 100 letům Československa jede republikou

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela unikátní, nekomerční, interaktivní a vzdělávací road show Zažijte to znovu!, která vznikla k 100. výročí vzniku Československa, jede napříč republikou. Navštívilo ji už přes 20 tisíc lidí a další tisícovky návštěvníků ji ještě uvidí. Podle organizátorů zde doposud nikdy nic takového nebylo.

Foto: René Kekely

Herec Petr Batěk v roli učitele v obecné škole v rámci road show Zažijte to znovu!

Článek

Prvorepubliková obecná škola s kantorem, v jehož roli se střídají herci Petr Batěk, Ivan Vyskočil, herec a kantor Jiří Werich Petrášek a zpěvačka, herečka a kantorka Renata Drössler, kde nechybí ani školník, dobové lavice, katedra a doplňky, prvorepubliková kavárna s dobrotami, jak je měl rád první československý prezident T. G. Masaryk, Spořitelna Česká, kde se hlavně děti dozvědí o historii a hodnotě peněz, Laurinka s úžasným veteránem z roku 1905 nebo trafika s unikátní 3D prohlídkou míst, kde vznikala republika - takový je projekt Zažijte to znovu! Má celkem 16 zastávek, včetně Prahy a momentálně má za sebou už svou polovinu.

„Chtěli jsme umožnit malým i velkým zájemcům, aby se co nejvíce dozvěděli o historii vzniku Československa. A protože dneska není moc moderní číst a nějak více se vzdělávat, zvolili jsme to, co je v kurzu, a sice zážitek. Proto jsme pojali tuto road show jako zážitkový program. V tom prvorepublikovém městečku najdou lidé základ toho, co první republiku tvořilo. Jsme rádi, že se lidem náš projekt, který je navíc i vzdělávací, líbí,” uvedl autor projektu Lukáš Nádvorník z pražského MediaParku s tím, že road show je pod záštitou ministerstva školství a zvláště pak sekce obecné školy vznikala za úzké spolupráce Národního pedagogického muzea Jana Ámose Komenského.

„Moc mě to baví. Když jsem spoluvytvářel scénář k té škole, tak jsem se snažil, aby to bylo zajímavé a zábavné nejenom pro mé kolegy, s kterými se střídám v roli učitelů, ale hlavně pro děti i dospělé. To se naštěstí podařilo a mám z toho velkou radost,” podotkl herec Petr Batěk, který je jedním z kantorů. Prozrazuje i to, že ona 'pověstná rákoska' nebyla ve školách až tak úplně legální. 

„Tělesné tresty byly v roce 1870 ještě císař pánem zakázány, ale rodiče naopak učitele prosili, aby jim s výchovou jejich ratolestí pomáhali, protože na ně pochopitelně neměli čas,” podotkl s úsměvem Batěk.

V každém městě road show doplňuje i bohatý, hudební, dobový doprovodný program, a tak se na pódiích střídají třeba kapely Šlapeto, Suit Up, Ondřej Ruml, Lucie Černíková nebo Vojta Dyk. Ten vystoupí exkluzivně v rámci posledního výjezdu tour 28. října v Pardubicích. 

„Teď v pátek a v sobotu bychom rádi zájemce pozvali do Vlašimi a Liberce, v dalších týdnech pak do Hradce Králové, Děčína, Příbrami, Plzně a Ostravy. Vstup je všude zdarma,” dodal autor projektu Lukáš Nádvorník. 

Reklama

Výběr článků

Načítám