Hlavní obsah

Unikátní tisky jsou k vidění a ke koupi v Praze

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě z nejstarších českých knih, Bible kutnohorská a Kniha starého zemského, městského a jiného práva království českého, jsou vystaveny v Literární kavárně v budově Právnické fakulty UK v Praze. Zájemci si je také mohou koupit, tedy lépe řečeno jejich dokonalé faksimile.

Foto: Roman Mašín

Bible kutnohorská

Článek

Bible kutnohorská je druhou nejstarší úplnou tištěnou biblí na území Čech, pochází z roku 1489. Vznik knihy byl předznamenán soupeřením Prahy a Kutné Hory na konci 15. století. Kutná Hora byla na vrcholu slávy a měšťané podpořili půjčkou tiskařského mistra Martina z Tišnova k vydání vlastní tištěné bible.

Bohatě ilustrovaná s 612 listy je nejrozsáhlejším českým prvotiskem. Bible má tzv. foliový formát, tedy velikost zhruba 30 cm na výšku a 21 cm šířky. Faksimile přesně kopíruje obsah i řemeslné provedení a původní technologie. Celý komplet je uložen do dřevěné etue s bohatě zdobenými panty. Samotné faksimile váží více jak 5 kg.

Kniha zemského práva, městského práva a dalších práv je rozsáhlou příručkou středověkého zákonodárství užívaného v Čechách před husitskými bouřemi. Obsahuje širokou paletu řádů, nařízení a právních výroků českých, ale také zahraničních. Rukopis vznikl v letech 1413-1419 na popud městské rady Starého Města pražského. Okolnosti vzniku rukopisu nejsou známy, lze je však domýšlet.

Ve středověku se v českých městech uplatňovaly dva právní systémy - magdeburské a norimberské právo a česká města se mohla odvolat do Norimberka nebo Magdeburku. Václav IV. to zakázal a za nejvyšší instanci pro magdeburské právo ustanovil Litoměřice a pro norimberské Staré město pražské. V reakci na tuto změnu zřejmě vznikl i tento rukopis, coby příručka tehdy používaných světských zákonů.

Obě unikátní knihy si v Literární kavárně, která je specializovaná na právnickou literaturu, může veřejnost prohlédnout a případní vážní zájemci po dohodě také osahat. Knihy byly vytištěny v omezeném nákladu, každá 199 výtisků. Jejich cena přesahuje 100 000 Kč. Několik výtisků bylo vydraženo a výtěžek byl věnován na charitativní účely.

V literární kavárně je současně také antikvariát, kde si můžete prohlédnout a případně koupit historické originály, například Rakouský říšský zákoník nebo další skvosty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám