Hlavní obsah

Unikátní projekt ostravských karatistů

Novinky, Miloš Škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenéři z ostravského klubu ATTFIS vytvořili unikátní soutěžní systém pro své členy, který v České republice nemá obdoby. Od ledna do června probíhá v Ostravě-Hrabůvce klubová liga kumite (sportovní zápas karate). Již proběhlo 5 kol a 388 zápasů ve kterých závodníci vybojovali 1148 bodů.

Foto: Miloš Škoda

Výherci 5. kola klubové ligy kumite

Článek

V úterý 19. června budou naposledy před letními prázdninami karatistky a karatisté soutěžit nejen o 9 medailí, ale také o celkové umístění v celé šestikolové lize.

V rámci pěti kol bylo vydáno výhercům 45 medailí a stejný počet diplomů, dále pak 73 účastnických certifikátů. Závodníci v 388 zápasech vybojovali 1148 bodů (vysvětlení, za co dle pravidel dostávají body naleznete na konci článku - pozn. aut.). Za každý vyhraný zápas je jeden bod (+1) do tabulky, remíza je za 0 bodů a za prohru se naopak jeden bod odečítá (-1). Při neúčasti v turnaji pak závodník automaticky prohrává všechny zápasy, jeho protivníci získávají po jednom bodu.

Závodníci startují ve třech kategoriích: žactvo do 8 let, žactvo 8-10 let a žactvo 11 let a výše. Všechny tři kategorie jsou open - bez rozdílu hmotnosti a pohlaví. Na každém kole ligy proti sobě stojí všichni v dané kategorii, soutěží se systémem “každý s každým”.

Soutěže se účastní také závodníci, kteří se sportovním zápasem kumite teprve začínají a každým startem získávají více a více zkušeností. Pro všechny vítěze jednotlivých kategorií ve všech šesti kolech pak Městský obvod Ostrava-Jih daroval věcné ceny.

Zapojení dětí, zvýšení produktivity a příprava na turnaje

„Je to opravdu unikátní projekt, jehož cílem je dynamický rozvoj závodníků klubu ve sportovním zápasu WKF a příprava na mezinárodní a vnitrostátní turnaje karate WKF/Shotokan. Jednou měsíčně mají šanci vyzkoušet, co se naučili nebo zlepšili. Je to skvělý projekt, který jednotlivým závodníkům ukazuje, kde mají mezery, trenérům pak pomáhá sestavit tréninkový plán na další měsíc,” uvedl místopředseda klubu Jakub Škoda.

Mezi jednotlivými koly pak proběhlo zvýšení produktivity závodníků a zvýšil se počet jak závodníků, tak zápasů. „Máme zpracovány grafy s podrobnou statistikou všech pěti kol,” dodal Škoda.

Po šesti kolech přijde vyhodnocení celého projektu, první tři závodníci v každé kategorii obdrží speciální medaili, pohár a diplom. Všichni závodníci pak obdrží diplom se svým umístěním v rámci celé šestikolové ligy.

Bodování dle pravidel WKF: 1 bod: CHUDAN nebo JODAN TSUKI CHUDAN nebo JODAN UCHI, 2 body: Kopy CHUDAN, 3 body: Kopy JODAN nebo jakákoliv bodovaná technika na ležícího, hozeného nebo podmeteného soupeře. JODAN: horní pásmo - hlava a krk. CHUDAN: střední pásmo - od pasu ke krku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám