Hlavní obsah

Unikátní obrazy Josefa Čapka jsou k vidění v Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Výjimečná výstava obrazů Josefa Čapka byla 23. května zahájena ve Výstavní síni Františka Kupky v Opočně. Mezi téměř šedesáti díly malíře jsou také dva jeho nejdražší obrazy, které jsou navíc poprvé vystaveny v České republice, a tak se tato výstava právem pyšní několika NEJ.

Foto: Dana Ehlová

Kontemplace - oboustranný obraz Josefa Čapka

Článek

Největšími lákadly unikátní výstavy děl z období let 1913-20 jsou dva nejdražší obrazy Josefa Čapka - Kontemplace (Dívka v hnědém šálu) a Dívka v růžových šatech.  

Oboustranný obraz Kontemplace vydražil letos v únoru v londýnské aukční síni Sotheby's za více než 250 tisíc liber český sběratel a tento olej se díky tomu po mnoha desítkách let vrátil do země, kde ho Josef Čapek namaloval. Výstavní síň Františka Kupky v Opočně bude navždy zapsána jako první místo v Česku, kde byl olej vystaven. Dalším skvostem je obraz Děvče v růžových šatech, jehož cena se během aukce v Galerii Art v Praze vyšplhala na rekordních 12 miliónů Kč - je tedy dosud nejdráže prodaným Čapkovým dílem.   

Slavnostní zahájení výstavy Josef Čapek - Podoby, která potrvá až do 4. srpna, proběhlo na druhém nádvoří opočenského zámku za účasti dr. Pavly Pečínkové, autorky výstavy a největší soudní znalkyně díla Josefa Čapka u nás. Dále byla přítomna spoluautorka Simona Vladíková, galerista Zdeněk Sklenář, zástupci rodiny Dostálovy, která zapůjčila rodinné poklady, jimiž bezesporu Čapkovy obrazy jsou, a vydražitel obrazu Kontemplace.   

Autorka výstavy Pavla Pečínková řekla: „Výstava umožňuje sledovat období od roku 1913, kdy se vlastně se bratři Čapkové rozdělili a začínají tvořit každý na svůj vrub, ale pořád ještě zůstávají v těsném spojení a pořád spolu komunikují. Výstavu provázejí Karlovy komentáře, jako jedno z nejbližších Čapkových interpretů. V tomto období se zásadně proměňuje vztah umění a reality. Na tuto novou situaci reagoval jak Kupka, tak Čapek. Oba se v tomto období soustředili na tvorbu, která nenapodobuje, ale tvoří. Čapek zůstává malířem člověka, lidského života, je zaměřen na konkrétní lidský život, konkrétní lidské osudy, snaží se krásu a zázračnost reality interpretovat výtvarnými prostředky. Také on nechce dělat nápodobu reality, ale tvořit realitu novou.“

Starosta Opočna Štěpán Jelínek vysvětlil, proč padla volba právě na Josefa Čapka. "Východní Čechy jsou bohaté na známé malíře, jakými byli Čapek a Šíma a jakým v současnosti stále je Karel Malich, takže jsme zvažovali, kterého z nich představíme v Opočně. Nejblíže k nám je Hronov, kde se narodil Josef Čapek. Já jsem hledal spojitost mezi Čapkem a Kupkou, což je velmi těžké, ale nakonec jsem ji našel. Jak Čapek, tak Kupka byli ve své době průkopníky, kteří se nebáli jít za svým ideálem a snem - bořili nastavené hranice a v tom vidím jejich podobnost," uvedl Jelínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám