Hlavní obsah

Unikátní nebolestivou metodou operují křečové žíly i v mělnické nemocnici

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chirurgickém oddělení Nemocnice Mělník využívají k léčbě křečových žil revoluční radiofrekvenční metodu VNUS Closure Fast. V současné době je to nejmodernější způsob, jak pacienta zbavit varixů dolních končetin.

Foto: Lucie Zikmundová

Na chirurgickém oddělení mělnické nemocnice využívají k léčbě křečových žil revoluční radiofrekvenční metodu VNUS Closure Fast.

Článek

Nemocnice Mělník patří mezi pouhých 39 míst v Česku, kde lze touto miniinvazivní nebolestivou metodou křečové žíly operovat.

Postižená žilní oblast se nejprve označí pomocí ultrazvuku, poté následuje vlastní zákrok pomocí radiofrekvence, jejíž tepelná energie umožní uzavření ochablé nemocné žíly. Používá se k tomu speciální nitrožilní katetr, který se zavádí do žíly.

„Pomocí radiofrekvenčního zahřívání na 120 stupňů dojde ke smrštění nemocné žíly a jejímu postupnému uzávěru. Ta je pak vyřazena z oběhu a časem se vstřebá,“ vysvětlil zástupce primáře chirurgického oddělení Vratislav Syrovátka. Dochází jen k destrukci nemocné žíly, a proto není poškozeno okolí.

Tato unikátní a revoluční metoda je výrazně méně invazivní metodou léčby křečových žil než klasická operace, která se v Česku stále nejvíce používá. Při klasické operaci se vytrhává celý nebo část hlavního žilního povrchního kmene i další křečové žíly. Na končetinách pak často zůstávají rozsáhlé podlitiny, které bolí a dlouhou se vstřebávají.

Moderní způsob léčby křečových žil má proti klasické operaci několik výhod. Jde zejména o minimální tvorbu pooperačních podlitin a minimální bolestivost. Výhodou metody je také krátký pobyt v nemocnici, pacient je hospitalizován jediný den. 

„Velkou výhodou je také rychlá rekonvalescence,“ doplnil Vratislav Syrovátka. Do zaměstnání a do běžného života se po operaci metodu VNUS Closure Fast může pacient vrátit i za několik dnů, tradiční způsob operace to nedovoluje po dobu čtyř až šesti týdnů. 

V Mělníku tuto metodu, která není plně hrazena ze zdravotního pojištění, využilo již 36 pacientů. Nejmladšímu pacientovi bylo 34 let, nejstaršímu 62 let.

Varixy jsou civilizační chorobou, kterou trpí až 60 procent populace. Dvakrát častěji onemocní ženy. Polovina lidí nad 60 let má na dolních končetinách křečové žíly. Na rozvoji onemocnění se podílí dědičnost, obezita, hormony a sedavé zaměstnání. Vznik křečových žil je připisován nedostatečnosti žilních chlopní a nepevnosti žilních stěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám