Hlavní obsah

Unikátní krušnohorská štola Johannes na Zlatém Kopci se v pondělí opět otevře

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělkem 25. května bude znovuzpřístupněna část jednoho z nejzajímavějších českých rudných revírů - skarnového (v křemičitanové hornině) Zlatého Kopce - Kaffu. Do podzemí lze jít na základní, nebo velkou naučnou trasu.

Foto: info Boží Dar
Článek

Štola Johannes se nachází v zalesněném kopci asi 8 kilometrů od Božího Daru. Již od dvacátých let 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku.

Území je chráněnou kulturní památkou ČR a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace „Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Světový unikát

Největším dolem revíru Zlatý Kopec - Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století. Ještě ve 20. letech a znovu v 50. - 60. letech 20. století se zde prováděl hornický průzkum.

Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde. Největší komora má rozměry 60 x 20 m, při výšce 10-12 m.

Další informace o štole Johannes a rezervaci prohlídek na www.stolajohannes.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám