Hlavní obsah

Unikátní Kamenná slunce a jiné zajímavosti Českého středohoří

Novinky, Vratislav Konečný

Nedaleko obce Hnojnice v Českém středohoří je malý bývalý lom. Ze silnice vedoucí z Libčevsi do Libochovic k němu vede úzká asfaltka. Lůmek je to nepatrný, spíš vypadá jako stržená stěna, leč je velmi významný.

Foto: Vratislav Konečný

Kamenná slunce

Článek

Když si sopka odfoukne

Pro většinu z nás hezky oranžová stráň, odborníci a geologové si mnou ruce. To oranžové je slínovec, který vytvořil střed “slunce“.

Někdy ve třetihorách tu bouchla sopka, aniž unikla láva. Do vzniklého hrdla spadly úlomky jílu a sopečný prach. Jíl měl menší teplotu a okolí zvolna ochlazoval. Hornina se smrskla a paprskovitě popraskala. Přišel s tím geolog doktor Malkovský, po jeho objevu vyhlásili území s plochou 0,82 hektaru v roce 1953 za chráněné.

Na úpatí kopce stojí informační tabule, na zadní straně nese vyobrazení rostlin a živočichů se zde nacházejících. V roce 1992 bylo území vyhlášeno národní přírodní památkou.

Zřejmě proto se zde minulou sobotu producíroval po svazích jezdec na motorce. Musel asi zkypřit vyprahlou půdu.

Pod svahem protéká Hnojnický potok s krásným porostem vrb.

Rozvaliny tvrze a románský kostel

Nedaleká Libčeves je velmi zajímavou obcí. Nad ní stojí ruiny bývalého zámku, který nese známky oprav.

Kdysi tu stával velký dvorec, vlastnil ho Protivec z Libčevsi, Protivcové tu sídlili přes 200 let, poté se majitelé střídali. Vznikla gotická tvrz, v 17. století ji renesančně přestavěli. Protože mluvili německy, došlo dokonce k uzákonění němčiny v obci. Obec bohatla, velké hospodářství zahrnovalo velkostatek, poplužní dvory, sýpky, u rybníka postavili pivovar, ten je v žalostném stavu. Za Lobkowiczů to byl významný majetek, pod velkostatek spadaly i uhelné doly.

Přes Libčeves vedla železnice spojující uhelný Most s průmyslovými Lovosicemi. Po vyhlášení první pozemkové reformy při vzniku Československa Lobkowiczové přišli i o velkostatek v Libčevsi.

Ránu všemu dalo hospodaření státního statku. Činnost zanikla v roce 1992, pak to šlo s majetkem totálně do pryč.

Ve středu obce stojí nádherný románský kostel Stětí svatého Jana Křtitele, rozšířený v období gotiky a baroka. Nad vchodem má ve stěně zabudován tlapatý kříž z černého čediče. Je to velmi nezvyklé, ale dost to koresponduje s pomníkem obětí první války. Z doby, kdy se Libčeves psala Liebshausen a byla ryze německou obcí. Na pomníku jsou vyryty tři železné kříže. Za mocnáře tu padlo hodně lidí.

Totální zmar

Ve svahu za obcí najdete ruinu kostela poutního svatého Jakuba. Totální rozvalina, uvnitř jsem narazil na zbytky jakési fotovýstavy se snímky různých katastrof. Prý se uvažovalo o stržení stavby, měl tu vyrůst vodojem. Nakonec se to neuskutečnilo, padly i plány na obnovu, cokoli se opravilo, šlo rychle ke dnu. O kus dál jsou rozvaliny kaple, stojí v místě, kde vyvěral „zázračný pramen".

Libčeves před lety nechvalně proslavila obří nelegální skládka, která byla několikrát úmyslně zapálena.

Reklama

Výběr článků

Načítám