Hlavní obsah

Unikátní filmový víkend na přehlídce v Krnově

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podvanácté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky 70milimetrových filmů. V současné době je jedním ze dvou kulturních zařízení v zemích Visegrádské čtyřky, které tento unikátní formát, vyznačující se brilantní kresbou a prostorovým zvukem, dokáže promítat.

Foto: Martin Bodešínský

Přehlídku KRRR! podporuje město Krnov, Státní fond kinematografie, Národní filmový archiv v Praze a Asociace českých filmových klubů.

Článek

Přehlídka nazvaná KRRR! se koná od 7. do 9. dubna a pořádá ji Městské informační a kulturní středisko (MIKS) v Krnově.

Pro pamětníky a také fanoušky z řad mladších generací připravilo devět celovečerních „sedmdesátek“ v původním znění s českými titulky: Vysoká hra patriotů, Říše slunce, Kam orli nelétají, Romance o zamilovaných, Star!, Hook, Navždy a daleko, Goya, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti.  

Když se v roce 2011 krnovské kino připravovalo na digitalizaci, k jedné z podmínek výběrového řízení patřilo zachování analogových projektorů pro promítání 70mm filmů. Zásluhou vedoucího kina Pavla Tomeška, dalších nadšenců a představitelů města se dnes do Krnova na unikátní přehlídku „sedmdesátek“ sjíždějí návštěvníci z Čech i Slovenska. Za filmem do Jeseníků se vydávají i fanoušci z Německa, Francie, Anglie, Nizozemska, USA a Austrálie.

Zájem mladých diváků

Jak uvedl Martin Bodešínský, tiskový mluvčí MIKS a spoluorganizátor KRRR!, první ročníky přehlídky oslovily hlavně kolegy promítače a obdivovatele starých projekčních technologií.

„Počet účastníků se ale velmi brzy přehoupl z řádu desítek do stovek. V loňském roce se akreditovalo 233 návštěvníků na třídenní přehlídku a jednotlivé projekce zhlédlo celkem 2415 diváků. Je přitom pozoruhodné, že do Krnova přijíždí i dost mladých lidí, které na obdobných akcích v zahraničí zdaleka nepotkáváme v tak velkém počtu. Mimo jiné je to dáno i spoluprací s Ústavem filmu a audiovizuální kultury Masarykovy univerzity v Brně, jejíž studenti využívají přehlídku pro praktické seznámení nejen s filmy, ale také s technikou,“ uvedl Martin Bodešínský.

„Sedmdesátky“ vystačí na několik dalších ročníků

Organizátoři unikátního projektu spolupracují s pořadateli obdobných přehlídek v zahraničí. Filmy shánějí u soukromých sběratelů, ve státních archivech i filmových studiích.

„Zapůjčení kopie je pouze první část složitého procesu vyjednávání ceny projekčních práv a někdy vůbec možnosti daný titul promítnout. Co se nabídky týče, víme, že existuje dostatek kopií ještě na několik dalších ročníků KRRR! Tematicky vybíráme jak známé velkofilmy, tak i tituly, které jsou například poplatné době svého vzniku a dnes spíše vzbuzují úsměv,“ dodal Martin Bodešínský.

Ubytování je zajištěno

Někteří účastníci si při pobytu v Krnově zajišťují lůžka v místních hotelích a penzionech už na dny konání příštího ročníku festivalu. Velký zájem je také o ubytování v domově mládeže, baťůžkáři se spacákem upřednostňují přespání v tělocvičně základní školy. Organizátoři tvrdí, že se jim ještě nestalo, že by návštěvníci KRRR! neměli kde složit hlavu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám