Hlavní obsah

Umíte poskytnout první pomoc? Naučíme vás to, plánují starostové

Novinky, Martin Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledního půl roku zemřelo na silnicích v Jihomoravském kraji nejméně lidí z celé České republiky. Tuto pozitivní bilanci však kazí statistika z prvního červencového týdne, kdy na našem území zemřelo sedm lidí.

Foto: Jakub Krainer

Starosta MČ Brno-sever, Martin Maleček, provádí masáž srdce.

Článek

Důvodů může být hned několik, od nešťastné shody náhod až po nesoustředěnost řidičů těšících se na letní dovolenou. Jsme na tyto nenadálé situace dostatečně připraveni a umíme poskytnout první pomoc?

Výše zmíněný příklad jsou jasným důkazem, že nás ani zdánlivě příznivé statistiky nemohou nechat klidnými. Nejedná se přitom jen o autonehody, ale také o běžné úrazy, které nás mohou potkat při chůzi, na kole anebo „v bezpečí“ domova.

Můžeme si říct, že se nás čísla z různých statistik netýkají. Stačí si ale za nimi představit skutečného člověka nebo v nejhorším případě někoho z našich známých, přátel či rodiny. Z obecné statistiky se pak stává osobní tragédie. Je jen na nás, zda budeme ochotni pomoct. A hlavně, zda budeme vědět, jak.

Základy první pomoci pro všechny a zdarma

Dojde-li u někoho ve vašem okolí k zástavě krevního oběhu, zbývá na jeho záchranu několik málo minut. Nelze tedy čekat na to, až přijede vyškolený tým profesionálů. Poskytnout první pomoc je navíc zákonná povinnost každého z nás, při jejímž nesplnění hrozí podle trestního zákoníku trestní sazba až dvě léta.

O úrovni znalostí první pomoci u laické veřejnosti lze přitom pochybovat. Je možné, že si mnozí z nás pamatují něco málo ze základní školy nebo autoškoly, nicméně, jak se ukázalo také na události Bezstarostná neděle, kterou Starostové a nezávislí pořádali u Brněnské přehrady, a kde dobrovolníci z Červeného kříže a Vodní záchranné služby Brno předvedli základy první pomoci a připomněli některé elementární principy, lidé často nevědí, jak se taková první pomoc poskytuje.

„V nejisté době je dobré umět se postarat o sebe i o svoje blízké. Tyto dovednosti a znalosti se však vytratily. Ať už jde o povodeň, dopravní nehodu nebo infarkt. A proto je jedním z našich cílů připravit bezplatné kursy pro záchranu života, sebeobrany, bezpečné jízdy autem a mnoho dalšího,“ uvedl Radek Pavlíček, starosta obce Železné (Starostové pro jižní Moravu).

„Prosadíme výstavbu Centra zdraví a bezpečí, kde si každý bude moci v praxi vyzkoušet postupy při záchraně života, likvidaci požáru a další dovednosti,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám