Hlavní obsah

Umění bydlet Adolfa Losse v rakouském kulturním centru

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v Rakouském kulturním fóru v Praze se věnuje architektonickému odkazu Adolfa Loose, který spočívá v podivuhodné hře s prostorem, materiálem, vybavením či světlem. Výstava trvá až do 19. září.

Foto: Jiří Cysař

Výstavní prostory

Článek

Na příkladech interiérů v Plzni, Praze a Brně, jsou představeny Loosovy „obytné prostorové programy“ respektující každodenní rituály zámožné středostavovské klientely. Každý z, programů, např. propojení místností buďto formou enfilády či složitého raumplanu, byl Loosem vytvářen pokaždé nově, dle individuálních potřeb klientů.

Pro každou aktivitu architekt vytvořil optimální prostor (jídelna, obývací pokoj, ložnice atd.). Například reprezentativní místnost byla vždy okázalá, největší v celém bytě, zatímco knihovna či budoár musely zachovat dojem intimity.

Další část výstavy se zabývá životem Loose a stručně připomíná zásadní body jeho kariéry. Rozsáhleji se věnuje českému prostředí, v němž Loos našel mnoho svých žáků, přátel a propagátorů.

Kurátorkou výstavy je Maria Szadkowska.

Výstava trvá do 19. 9. 2013, otevřeno je pondělí–pátek 10–17 hodin kromě rakouských a českých svátků; vstup volný

Výstava trvá do 19. 9. 2013, otevřeno je pondělí–pátek 10–17 hodin kromě rakouských a českých svátků; vstup volný Galerie a přednáškový sál (1. patro) Rakouského kulturního fóra v Praze

110 00 Praha 1, Jungmannovo náměstí 18

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám