Hlavní obsah

Ukrývá se v kladrubském podzemí poklad?

Novinky, Jan Kaše
Aktualizováno

Tajné chodby i několik kilometrů dlouhé, podzemní kaple, zlatý poklad. Tajemný a před zraky ukrytý svět vždy přitahoval pozornost lidí a podněcoval jejich fantazii.

Foto: Jan Kaše

Ukrývá se v klášteře vstup do podzemí?

Článek

Kladruby u Stříbra, kde se nachází známý a každým rokem hojně navštěvovaný klášter, jsou opředené pověstmi, podle nichž by se zde mohl ukrývat obrovský poklad.

Kam až vedou podzemní chodby?

Je velice pravděpodobné, že přímo v klášteře začínaly podzemní chodby, které mohly sloužit k různým účelům. Není však jasné, kdy vlastně byly vybudovány. Pravdou je, že v nedalekém Stříbře i v okolí Kladrub v minulosti probíhala těžební činnost, a tak nouze o odborníky v ražení štol jistě nebyla.

V knize Miloše Štrauba a Jitky Lenkové Tajemné podzemí (III. díl – západní Čechy) je uvedeno, že z kláštera vycházely dvě chodby. Jedna směřovala k východu a vedla až do bývalého dvora ve Žďáru, vzdáleného vzdušnou čarou 1350 metrů od kláštera, druhá ústila přímo na jih směrem na Skapce. 

Někteří se však domnívají, že chodby vedly ještě dál, například do Stříbra a Horšovského Týna.

Sloužily chodby k milostným setkáním?

Objevily se však i teorie, podle nichž byl kladrubský klášter propojen podzemní chodbou s ženským klášterem v Chotěšově.

„Ne všichni kladrubští mniši byli vždycky poslušni klášterního slibu, ale občas zatoužili také po setkání s osobami opačného pohlaví. Nejinak tomu bylo u některých jeptišek v sesterském klášteře chotětovském. Prý se navzájem tajně setkávali při cestě mezi oběma kláštery, ba dokonce i na různých místech zmíněné podzemní chodby,“ uvedl Jiří Čechura v knize Kladrubský klášter v pověstech, legendách a vyprávěních.

Vzhledem k tomu, že v případě přistižení, hrozil těmto párům velmi tvrdý trest (například zazdění zaživa), podzemí by představovalo ideální a bezpečné místo,

Dvanáct apoštolů v podzemní kapli

Podle jedné z pověstí se někde v podzemí v okolí Kladrub ukrývá obrovský poklad, který zatím nebyl nalezen.

„Vypráví se, že jirenském lese se nachází podzemní kaple, v níž je ukryto, kromě jiných cenností, také dvanáct apoštolů v životní velikosti z masivního stříbra. Podle jiných verzí jsou tyto sochy ze zlata nebo zase jen kamenné a svrchu pozlacené, s jednou zlatou sochou Ježíše na kříži. Vchod do této kaple má být uzavřen těžkým neopracovaným kamenem, na němž jsou vyryty dvě ryby,“ popisuje Jiří Čechura obsah pokladu.

Podle další pověsti si prý opat pozval do kláštera starého zedníka Pöpla, který byl se zavázanýma očima odveden po nějakých schodech dolů a nad sebou prý slyšel v jednu chvíli téct vodu a zaslechl i rachocení vozu. V podzemí musel vyhloubit výklenek do větší hloubky a do něj pak mniší nosili nejrůznější cennosti. Poté vše zazdil.

Jistě se i v dnešní době najde hodně lidí, kteří pověsti o mnišském pokladu věří. A třeba se i snaží nalézt kámen, na němž jsou vyryté dvě rybičky. Odvalené kameny, na které poměrně často narazíte v lesích v okolí Kladrub, jsou toho zřejmě důkazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám