Hlavní obsah

Údolí Dyje je nejdivočejší říční kaňon střední Evropy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strmé, až sto metrů vysoké stěny pokryté hustým stromovím bučin a doubrav. Zeleň jako v jihoamerickém pralese, a přitom jsme na malém území jižní Moravy. Ani anakonda neudělá tolik kliček jako Dyje při rakouské hranici. Meandruje si od Vranova ke starobylému městu Znojmu.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad Bítov u soutoku Dyje a Želetavky je pověstný sbírkou vycpaných psů průmyslníka Georga Hasse

Článek

Jediný moravský národní park, Podyjí,  je kolem hraniční řeky téměř neporušený, pohraniční  pásmo tu paradoxně zabránilo devastaci přírody, která by tu jistě nastala.  

Zadrátováním hranic se ale zpřetrhaly dlouholeté hospodářské i kulturní vztahy s Rakouskem, lidi tu žili v symbióze, jedni potřebovali druhé. Zdejší panonská oblast je suchá, teplá, Podyjí společně s rakouskou částí Thayathal tvoří chráněný územní celek.

Říční údolí pokrývají lesy, vystupující až na hřeben kaňonu, vyhlídek je tu málo, takže řeku pod sebou spatříte jen na několika místech, o to je pohled krásnější. Jedna z nejhezčí je naproti Hardeggu, pak Janův hrad, Sealsfieldův kámen a Králův stolec, na rakouské straně je jich také několik. Před téměř 200 lety tu řádil proslulý loupežník J. Grassl (česky grázl).

Krajinou pevností

Nad Vranovskou přehradou se tyčí nádherný zámek, každý ho zná z pohádky Nesmrtelná teta, účinkoval v ní víc než bohatě. Naproti v kopci je rozsáhlá zřícenina Cornštejna ,a bítovský hrad, známý především sbírkou vycpaných psů, leží také nedaleko.

V létě je přehrada v obležení, bohužel ani tady není v poslední době vody nazbyt. V 70. letech tu na nás vystartovali večer bdělí soudruzi se psy a samopaly, to jsme jen hráli na kytaru po desáté hodině u hospody a nedělali žádný cirkus. Byla to akce jako z majora Zemana, Vranov si rozvracet nedali.

Cornštejn s Bítovem sloužily jako pohraniční pevnost, pevnosti se budovaly na jižní hranici republiky i ve 30. letech minulého století. Pod Vranovem si můžete prohlédnout pěchotní opevnění, řopík, velké bunkry vyzbrojené tankovými kanony a s protiatomovou výztuží sloužily až do pádu železné opony u Šatova, jsou přístupny coby muzeum.

Zazdili ze strachu sklepy

Půvabná je ruina Nového hrádku, zřícenina je ukryta v lese, pohraničníci ji nechali zazdít sklepy, aby se tam náhodou neschovávali útěkáři. Jak to na čáře vypadalo, můžete spatřit na minimuzeu železné opony v Čížově, jsou tu drátěné stěny i strážní věž-špačkárna.

Nedaleko Znojma v nádherném zákrutu leží proslulá vinice Šobes, dodávala víno na císařský trůn i do prezidentské kanceláře. Tady už začínají vinařské stezky táhnoucí se k Pálavě a na rakouskou stranu k Retzu.

Na kole je tu cesta ideální, u řeky se téměř nesvezete, je tu přísná ochrana přírody, žije tu řada vzácných živočichů i rostlin. Řeka dříve přinášela obživu i mlynářům, úsek zvaný Devět mlýnů je toho dokladem.

Šatov je proslulý svými vinicemi, na jednom z bunkrů se holedbal Hitler, co s Čecháčky vyvede, po válce tu Gottwald pozoroval rozorávání mezí. Hlavní atrakcí je unikátní Malovaný sklep, to musíte vidět, naivistické malby v podzemí se upravovaly podle  nastoupeného režimu.

Cestu zakončíme ve Znojmu, prastarém městě, s mnoha památkami,  nádherné jsou viniční klášterní sklepy.

To vše najdete v Podyjí, nádherném kusu Moravy u rakouských hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám