Hlavní obsah

Úchvatný pohled z hradeb pevnosti Königstein

Novinky, Vratislav Konečný

Königstein se dá přirovnat k pevnosti na Vyšehradě. Leží pár kilometrů od hranic ve směru Dráždany. Kdysi patřila Čechám. Václav I.nechal založit hrad „auf dem Sten des Konigs“ v roce 1241. Český stát ho držel až do roku 1406. Pak přešel do držení Sasů. Sloužil jako kasárna a pevnost i vězení.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled an pevnost ze stejnojmenného města

Článek

Porcelán byl tabu  

Nejproslulejším vězněm byl vynálezce míšeňského porcelánu Boettger v letech 1706 až 07, v roce 1849 tady arestovali ruského revolucionáře Bakunina a v roce 1874 sociálního demokrata  Bebela.

V 18. století zde byli vězněni odbojní revolucionáři a během válek prusko-rakouských zase váleční zajatci. Ti měli ubikace v kasematech, které jsou přístupné. Byli zde také vězněni Francouzi za německo-francouzské války, zrovna jako zajatí Francouzi a Rusové v první světové válce. Ve druhé si Němci zase pevnost vybrali jako vězení, ale v roce 1942 se povedl zajatému francouzskému generálovi  Giraudovi husarský kousek, když gestapu „frnkl“ po hradbách dolů. Za války  tady ukrývali některé exponáty z drážďanské galerie. V roce 1945 chvíli sloužila jako lazaret Rudé armádě a od roku 1949 do 1955 zde byli umístěni politicky nespolehliví občané bývalé NDR. Po tomto roce se pozvolna pevnost měnila na muzeum vojenské historie.

Nespěchejte s prohlídkou

Vojenské muzeum není nijak rozsáhlé, ale stojí ho za to navštívit. Je ve  velké místnosti s ukázkami vojenské techniky, i dokumentů.

Jedním z nejzajímavějších exponátů je věž tanku LT-38, či spíše PzKpfw 38(t), kterou v roce 1945 použili jako součást stacionární obrany Frankfurtu nad Odrou proti postupující Rudé armádě, jež útočila na Berlín.

Dalším zajímavým kusem je 90mm hradební dělo z roku 1812, které mohlo střílet pod sebe v úhlu 32 až 38 stupňů. Jedná se o poslední zachované dělo, kromě zdejší pevnosti sloužilo ještě na Gibraltaru, Stříbrné hoře  v Polsku u Kladska, a Ehrenbreitsteinu. Hlavně je z hradeb nádherný rozhled - na Labe v hluboké soutěsce pod vámi, na okolní pískovcové skály.

Nemusíte nikam spěchat, zastavte se, dejte si wurst a pivo, sedněte si na chvíli, stojí to za to.  

Vstupné 6 euro,  pro důchodce, studenty a sociálně slabé občany za 4 euro, rodinné dva dospělí a max. 4 děti do 16 let za 15 euro. U pokladny je možné si zapůjčit magnetofon s výkladem v češtině za 2,50 euro.  

Reklama

Výběr článků

Načítám