Hlavní obsah

U nově vznikajícího jezera v Mostě roste pravoslavný kostel

Novinky, Veronika Michálková

V Mostě, krajině nově vznikajícího jezera, začala stavba pravoslavného kostela s památníkem padlých Rumunů.

Článek

Na počátku letošního října začala v Mostě stavba pravoslavného chrámu. Pravoslavný monastýr svatého mučedníka Valentina bude stát nedaleko mosteckého přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Dřevěný kostel ve stylu transylvánské gotiky se pak bude zřejmě jmenovat Narození Bohorodičky.

Maramureští řemeslníci vybudovali chrám pro Most z jedlí z okolí Brašova, z kraje, který proslul legendou o hraběti Draculovi. Když byla stavba pravoslavné dvacetimetrové roubenky v Rumunsku hotová, řemeslníci ji rozebrali jako stavebnici. Po dílech ji pak naložili do kamionů a odvezly do Čech. 

V těchto dnech probíhá, pod přísným dohledem projektantů, opětovné složení a ukotvení kostela na základech stavby, jež nechalo vybudovat město Most.

Kostel nebude sloužit pouze k pravoslavným obřadům, ale poslouží i jako pomník rumunských vojáků padlých při osvobozování Čech za druhé světové války. 

Kostel, o nějž mají vedle věřících zájem také váleční veteráni, se zcela určitě stane, vzhledem ke své unikátnosti, hojně navštěvovaným místem jak českých tak zahraničních turistů. Už samotná stavba kostela a zázemí pro řádové sestry je velice zajímavá. Každý den stavbu navštěvují desítky zájemců a pozorují unikátní stavbu jedinečného kostela.

Reklama

Výběr článků

Načítám