Hlavní obsah

U Chlumce dostal Napoleon dvakrát za sebou výprask

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřproudovka z Ústí nad Labem na Teplice sice částečně kopíruje starou silnici, ale obcím, jako je Varvažov, Chlumec nebo Přestanov pod Krušnými horami se vyhýbá. Právě u této cesty stojí řada pomníků připomínající krvavou řez z roku 1813, při protinapoleonských válkách.

Foto: Vratislav Konečný

památník ruskému sboru

Článek

Není to dlouhý výlet, čeká nás asi 15 až 20 kilometrů. Pomníky jsou téměř všechny u cesty, jen hromadný hrob a  Juchtova kaple jsou trochu stranou.

Fronta byla hodně roztažená, stálo tu na 50 tisíc spojeneckých – ruských, pruských a rakouských vojáků proti napoleonské armádě, která se po vítězství u Drážďan tlačila do Čech. Napoleon nechtěl nechat spojence zformovat, proto poslal Nakléřovským průsmykem sbor generála Vandamma. 

První boje začaly 29. srpna a už v nich Francouzi utrpěli porážku. Jenže 30, srpna 1813 francouzskému orlu spojenci zkrátili o hodně více křídla, Vandammův sbor rozdrtili, generála zajali. Rozhodující bitva se odehrála u Chlumce, kde stojí i hlavní památník bitvy. Francouzi ztratili na 11 000 mužů, 10  tisíc k tomu padlo do zajetí. Spojenci přišli o 9300 padlých, 7000 bylo Rusů, 1500 Prusů a mezi 800 Rakušany bylo i mnoho Čechů.

Napoleon ale nechtěl připustit prohru, v září zaútočil znovu, nejprve to vypadalo na úspěch, ale opět  přišla porážka. Malý Korsičan dostal v Čechách dvojvýprask - 18. září se stáhly i francouzské zajišťovací oddíly.

Místy bojů vede naučná stezka, jsou tu i orientační tabule s náčrty  jednotlivých operací. Pomníky jsou ve skvělé kondici, žádné poškození, žádné známky vandalismu, jak je v našich končinách bohužel zvykem. Pozoruhodný je památník na úbočí Horky u Chlumce postavený v roce 1913 ke stému výročí bitvy. Sochaři vytkli nepřirozený postoj lva na 25metrovém pomníku, ten potupu nevydržel  a zastřelil se.

Soběslav I.

Nějak se ale zapomenulo, že se tu válčilo i v roce v únru 1126. Tehdy tu čekal Přemyslovec Soběslav I. na vojska saského Lothara, který se chtěl zmocnit Čech.

Bitva to nebyla nijak velká, ale měla pro nás zřejmě dalekosáhlejší význam než masakr odehrávající se o 687 let později. Na oslavu vítězství prý nechal Soběslav postavit na Řípu rotundu, jeden ze symbolů české státnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám