Hlavní obsah

Týdenní soustředění kung-fu opět po roce v Blatinách

Novinky, Tomáš Večerka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce se do Blatin na Vysočině opět sjeli vyznavači tradičního čínského bojového umění kung-fu, aby podstoupili 7 dní poctivého tréninku. V dnešním světě, kde velmi často o násilnostech slýcháme nejen u nás, ale i ze zahraničí, se vyplatí mít fyzičku a know-how, co dělat, když se situace zvrtne.

Foto: Jan Rouzek
Článek

Akce se uskutečnila od 27. července do 3. srpna a stejně jako loňský rok přizval sifu Jiří Holáň ke spolupráci instruktora sebeobrany Lubomíra Meda, jehož letité zkušenosti a praxe jsou velmi obohacující pro každého, kdo se zajímá o to, jak zvýšit svoji bezpečnost. Program byl bohatý a opravdu intenzivní, kdy nejeden z účastníků jel takříkajíc „nadoraz“.

Víc než standardní tréninky

Drtivou většinu účastníků představovali žáci kung-fu školy pod vedením sifu Jiřího Holáně, který učí stylu tradičního jihočínského stylu Hung Kuen, nebo-li stylu Hungovy pěsti. Jde o největší akci školy, kdy vzhledem k časovým možnostem je možné rozšířit náplň tréninků o řadu nových a zajímavých věcí.

Trénink probíhá sice od rána do večera, ale každý si musí někdy a někde odpočinout. Blatiny v tomto ohledu nabízejí krásnou přírodu Vysočiny, nedaleké skály, rybník, ve kterém je možné se koupat, a pokud by počasí nepřálo, pár pohostinství leží přímo pod kopcem.

Sebeobrana, Kung-fu a San Da

Program letní školy je velice rozmanitý a poskytuje v některých ohledech i možnost volby pro účastníka, na co spíše se bude chtít zaměřit. Sebeobrana je stálou součástí běžných tréninků, nicméně výukové bloky Lubomíra Meda, posouvají její nácvik do zcela jiných rovin a jsou společné všem účastníkům.

Speciálně vyčleněné byly části zaměřené na sebeobranu dětí a sebeobranu žen, kdy byly rozebírány specifické situace (u žen např. znásilnění) a jak se v nich zachovat.

Pro odpolední bloky byla možná volba mezi kung-fu a San Da, tradičním čínským boxem, spolu s grapplingem (boj na zemi). Hlavní naplň bloků kung-fu tvořily formy a aplikace technik. V San Da se se trénovaly údery, kopy, hody, uhýbání a řada dalších věcí, aby si zájemci o full kontaktní boj mohli na konci týdne vyzkoušet amatérský turnaj v San Da či klasickém boxu. Tréninky grapplingu zahrnovaly zejména nácvik technik, jak protivníka udržet pod sebou na zemi a nasadit mu efektivní páku. Na konci týdne bylo rovněž možné poměřit své síly v tomto sportu v rámci turnaje.

Dobře investovaný čas

Stejně jako v minulých letech, tak i letos je zpětná vazba účastníků velice pozitivní a všichni se shodli, že jim letní škola dala hodně a další rok jedou znova. Pro všechny je to akce, kde potkají své známé, ale i nové tváře a upevní se kolektiv.

Ať mužům, ženám nebo dětem, každému má kung-fu co nabídnout. Od sebeobrany, přes kondici po dechová cvičení, je to rozvoj člověka po všech stránkách, jak mysli, tak těla i ducha. Je to cesta, na které žádný bod není konečným cílem, ale ona cesta je cílem sama o sobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám