Hlavní obsah

Týden plný karate, kamarádství i procházek nádhernou přírodou

Novinky, Jaromir Kvetoun

Poslední březnový týden navštívila České Budějovice skupina nadšených karatistů z University of Sheffield ve Velké Británii.

Foto: Jiří Tvaroh

Novohradské hory, Terčino údolí, nádherné sobotní ráno

Článek

Díky mezinárodnímu věhlasu zmíněné univerzity, který se odráží jak v pestrém složení jejích studentů, tak i profesorského sboru, to byla návštěva vskutku mezinárodní. Své zastoupení měly Anglie, Guernsey (druhý největší z Normanských ostrovů), Luxemburg, Irák (kurdská část), Ukrajina, Itálie, Indie a Česká republika.

Nyní již tradiční akci, která se poprvé konala na jaře roku 2009, pořádají každý rok oddíly karate a bojových umění Karate Sokol Karate-do Šírek, Sport Club Fabrika a anglický Shimeijurasan Martial Arts Club, jejichž instruktory a zakladatele pojí mnohaleté přátelství.

Jako vždy, i tentokrát byl program nabitý, podmínky i nálada bojové, a očekávání bezmezná.

Již přílet v pátek v 18.50 na jinak poměrně klidné letiště v Brně-Tuřanech vyvolal menší rozruch i zvídavé pohledy sloužících policistů a stal se tak předzvěstí týdne plného překvapení a úžasných zážitků. Naštěstí odbavení proběhlo bez komplikací  a celý tým mohl pokračovat v cestě.

Cesta ve vypůjčených osobních dodávkách VW byla díky sardinkovému uspořádání posádky vozů nejen zajímavá, ale pro některé z účastníků přímo dobrodružným adrenalinovým zážitkem. Půlnoční setkání s jelenem procházejícím se středem silnice při průjezdu Vysočinou by se pak dalo přirovnat k setkání třetího druhu. Gigabity a gigabity paměti digitálních fotoaparátů byly zaplněny v průběhu několika milisekund a rychlost dolování přístrojů z batohů a příručních zavazadel by účastníkům nemusel závidět ani sám Superman.

První část společného soustředění, probíhala o víkendu ve sportovních halách v Nových Hradech a Horní Stropnici. Na 50 cvičenců všech věkových a výkonnostních kategorií vzájemně prověřilo své zkušenosti a dovednosti v přátelských zápasech. Cvičení  bylo zaměřené na správné provádění základních technik karate, aplikace kata a volný boj – kumite.

Obrovské tréninkové nasazení všech cvičenců pak bylo odměněno procházkami nádhernou přírodou Novohradských hor, návštěvou Terčina údolí či kostela na Dobré Vodě.

Druhá část soustředění, jež probíhala v Českých Budějovicích v nově otevřeném Sport Clubu Fabrika, pak byla výhradně zkouškou vůle a fyzické kondice. Po třech dnech extrémně náročných tréninků, tisících kliků, sklapovaček a žabáků nebyl nikdo, kdo by necítil únavu a vyčerpání, ale pocit vítězství a společného kamarádství se jednoznačně usídlil v prostorech Fabriky.

Ani extrémní náročnost tréninků však neodradila naše mezinárodní kamarády od návštěvy památek a pamětihodností Českých Budějovic a okolí. Zámek Hluboká, pivovar Budvar, Piaristické náměstí či dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie byli na prvních místech dlouhého seznamu a zanechaly hluboký dojem ve všech návštěvnících.

Krátký pobyt plný nových zážitků, zkušeností, poznatků a nových kamarádů skončil tak jak začal, očekáváním věcí příštích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám