Hlavní obsah

Tvrdou práci při dobývání uhlí připomíná ostravský Důl Michal

Novinky, Vratislav Konečný

Desítky let existence republiky, předtím c. a.k. mocnářství, byly založeny na těžbě uhlí, kterým se rozhýbával průmysl. A že jsme ho, zejména těžkého, měli požehnaně. Hutě, železárny, kovovýroba, lehký průmysl, všude bylo třeba uhlí. Ostravsko se stalo jeho velkoproducentem, nyní těžba zaniká.

Foto: Důl Michal - Slavíček
Článek

V poslední době se mimo klasické kulturní památky stále zvyšuje zájem i o technické objekty, Důl Michal je toho důkazem. 

Muzeum těžké práce

Důl Michal v Ostravě je jedinečným muzeem těžké hornické práce. V expozici máte dojem, že zrovna odfárala směna a důl stále žije. Jáma dolu vzniklého v první půli 19. století je pojmenována po c. k. dvorním radovi Michaelu Layerovi. V roce 1856 koupila důl, který byl ve státní režii ztrátový, společnost Severní dráhy Ferdinandovy, která postavila a provozovala železnici vedoucí z Vídně přes Ostravu k polským solným dolům.

Společnost vlastnila Důl Michal až do znárodnění v roce 1945, kdy byl začleněn do koncernu Ostravsko-karvinské kamenouhelné doly, n. p. V roce 1946 důl přejmenovali podle sociálně demokratického poslance Petra Cingra. Od té doby se název několikrát změnil.

V rámci restrukturalizace těžkého průmyslu Důl Petr Cingr ukončil ke 30. květnu 1993 těžbu. Poslední klec vyjela na záložním těžním stroji 2. června 1994. V roce 1995 bylo dokončeno zasypání těžní jámy. V roce 1994 převzalo areál Ministerstvo kultury ČR, které zde zřídilo Průmyslové muzeum v Ostravě, to v roce 2000 zaniklo. Ministerstvo předalo areál dolu Národnímu památkovému ústavu.

Zastavil se tu čas

„Duch místa Dolu Michal je podpořen takzvaným „konceptem posledního pracovního dne, teorií zachovalosti“ a především kvalitním průvodcovským personálem, který pochází z řad pamětníků, odborníků a hornických nadšenců. Návštěvník získá intenzivní dojem, že se ocitl v jiné době, jako by se zastavil čas. Původní zaměstnanci odložili své nářadí a odešli domů. Rodinám nabízíme dětské prohlídky, zábavné vzdělávací programy a hernu Merkur, kde se rády zabaví nejen děti. V kulisách dolu se celoročně pořádají výstavy, koncerty, festivaly a mnoho zajímavých aktivit, které pravidelně zveřejňujeme na našich webových a facebookových stránkách,” informovala Zuzana Odehnalová z propagačního střediska dolu.

Kdo s havířinou nepřišel nikdy do kontaktu, uvidí řadu velmi zajímavých exponátů, i ukázek, jak to v porubech vypadá. Mimořádný je zážitek z hornické šatny, ke vám nad hlavami visí hornické oděvy. A pokud si chcete pošmáknout na poctivém jídle, hornická krčma vás zasytí i napojí.

Několik protože...

Proč navštívit Důl Michal, odpovídá krátce jeho správce P. Bajer: „Protože je náš hornický areál v unikátním stavu (koncepce posledního pracovního dne, bez pozdějších zásahů). Protože hornictví, díky kterému Ostrava vzkvetla, už zaniká... Protože jsou zde atraktivní filmařské a fotografické kulisy... Ze studijních důvodů (seznámení s hornictvím)... Kvůli oblíbeným tradičním akcím a aktuálním galerijním výstavám, odborným přednáškám, diskusním fórům... Lze si pronajmout sál cechovny, řetízkové šatny, strojovny...”

Reklama

Výběr článků

Načítám